ManşetYeşil Havadis

Ekolojik Anayasa Yeşillerle Meclis’te

0

Yeşiller Partisi’nden bir heyet, bugün TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda Ekolojik Anayasa taslağını anlattı.

AKP’den Mehmet Ali Şahin, CHP’den Bedii Süheyl Batum, MHP’den Faruk Bal ve BDP’den Ayla Akat Ata‘dan oluşan 1 Numaralı Alt Komisyon bugün Yeşiller Partisi heyetini ile toplandı.

Toplantıda söz alan Yeşiller Partisi eş sözcüsü Ümit Şahin neden Ekolojik bir Anayasaya ihtiyaç duyulduğu üzerinde durdu. Daha sonra söz alan Serkan Köybaşı Yeşiller Partisi’nin Anayasa hakkındaki genel görüşlerini dile getirdi. Türklük tanımının Anayasa’da vurgulanmaması gerekliliği, her türlü temsilde %50 kadın kotasının uygulanması gerekliliği, vicdani ret, cinsel yönelim, anadil hakkı üzerinde duran Köybaşı, Yeşiller’e göre Anayasa’da değişmez madde olarak sadece birinci maddenin tutulması gerektiğini ifade etti.

Köybaşı’ndan sonra söz alan Mahmut Boynudelik, Ekolojik Anayasa’nın ilkeleriyle ilgili bir sunum yaptı. Ekolojik Anayasa’nın nasıl olması gerektiği üzerinde duran Boynudelik özellikle sürdürülebilir kalkınmanın, sürdürebilir yaşam halini alması gerektiğini ifade etti. Toplantıda söz alan Hande Turhan ise yeni Anayasa’da cinsiyet eşitliği üzerinde durdu ve önerilerini sıraladı ve yeni Anayasa’nın erkeklerin toplumsal sözleşmesi olmaması gerektiğini ifade etti. Heyetten son olarak söz alan Koray Doğan Urbarlı, Ekolojik Anayasa yazma şansının Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu ve derin bir ekolojik kriz yaşayan Dünya’da halklara örnek olabileceğini dile getirdi.

Karşılıklı görüş bildirmelerden sonra toplantı sona erdi. Heyet, önerilerini maddeleştirerek tekrar komisyona sunmak üzere TBMM’den ayrıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.