DoğaManşet

Burdur Gölü de kuruyor

0

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, Burdur Gölü’nün kuruması halinde tıpkı Amik Gölü yok olduğunda Hatay’da olduğu gibi, Burdur’da da hayatın eskisi gibi olmayacağını vurguladı.

Konu hakkında görüş bildiren Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici de Burdur Gölü Havzası’nda 1995’ten beri yağışlarda artış olduğunu, göldeki çekilmenin nedeninin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu‘nun iddia ettiği gibi yağışlardaki azalma olmadığını belirtti.

Son 60 yılda Türkiye’de kuruyan toplam sulak alan miktarı yaklaşık 1 milyon 400 bin hektara ulaştı. Bu alan, Marmara Denizi’nden daha büyük bir yüz ölçümüne karşılık geliyor. Binlerce hektar sulak alanımız da kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Doğa Derneği, Burdur Gölü’nün yok oluşunun önlenmesi ve havzada akılcı su kullanımının yaygınlaşması için 2007’den bu yana “Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi”ni yürütüyor. Dernek, Burdurlu sivil toplum kuruluşlarından oluşan Burdur Gölü’nü Kurtarma Ekibi ile birlikte, Burdur Gölü Yönetim Planı’nın bir an önce havza ölçeğinde genişletilmesi için mücadele ediyor.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.