ManşetYeşil Havadis

Balkanlar’da Yeşil Gündem öne çıkıyor

0

Balkanlar’da bulunan Yeşil Partiler bir ağda toplandı. Böylece uzun süreden beri konuşulan Balkanlar’daki Yeşil partiler’in bir ağ altında toplanmaları hayali gerçek oldu. Karar Atina’da 9-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen konferansta alındı.

Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Kosova, Slovenya, Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye ve Yunanistan Yeşil Partileri, Avrupa Yeşil Partisi, Hollanda Bureau de Helling Vakfı ve Yunanistan “Ekolojist Yeşiller” partisinin desteğiyle, uzun yıllardır Balkanlar’da yeşil gündemin  ve işbirliğinin öne çıkarılması hayalini ete kemiğe büründürdü.

Son yirmi yıldır faaliyette olan daha geniş tanımlı Doğu Batı Dialoğu geride kaldı. Kurulan Balkan Ağı, geniş Balkan coğrafyasında Yeşil Yeni Düzen ışığında yeşil politikaların uygulanması hedefini gündemine almış bulunmaktadır. AYP genel sekreteri Jacqueline Cremers ve Doğu Batı Dialoğu koordinatörü Anne De Boer’in de katılımıyla yapılan seçimde Yunanistan Ekolojist Yeşiller partisinden Olga Kikou ve Türkiye Yeşiller Partisi’nden Ahmet Atıl Aşıcı eş-koordinatörler olarak seçildi.

Konferansta özel bir oturumda Balkanlar’da yükselen Miliiyetçilik ve Populism konusu tartışıldı. Panteion Üniversitesi’nden profesör Vassiliki Georgiadou Avrupa’da artan milliyeçilik ve populizmden ve bunun sorunlara çare olarak sunulmasının yanlışlığından bahsetti. Gazeteci Dimitri Psarras Yunanistan aşırı sağ hareketlerin üzerinden yeni oluşturulan koalisyon hükümeti içinde artan etkisine dikkat çekti.

Konferans, iki yeşil AP milletvekili Michalis Tremopoulos ve Sven Giegold’un yaptığı sunumlarla bitti. Tremopoulos yaptığı konuşmada Yunan ekonomik krizini ve çare olarak uygulanabilecek yeşil alternatiflerden bahsederken, Giegold mevcut finansal sisteme yaptığı eleştirilerin ardından, AB üye devletlerinin ve Balkan ülkelerinin aralarındaki dayanışmayı artırmanın yollarını tartıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.