ManşetTürkiye

Vicdani retçi İnan Süver serbest

0

İnan Süver

5 Ağustos 2010’dan bu yana tutuklu bulunan vicdani retçi İnan Süver, Ege Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin cezasının infazını ertelemesinin ardından bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.

16 Kasım 1977’de Van’ın Özalp ilçesinde doğan İnan Süver kendisini ” vicdani redden bihaber bir redçi” olarak tanımlıyor.
“23 Temmuz 2001 yılından bu yana ısrarla ve inatla asker edilmek isteniyorum. Oysa ben 3 çocuk babası, inşaat işçisi, kimsenin tavuğuna kış, kimsenin de kedisine pisi pisi etmemiş, bilerek ince belli karakarıncayı incitmemiş, hep güçsüzden, hep kaybedenden yana olmuş (futbolda bile hep küme düşme tehlikesinde olan takımları tutmuş, asla kimseye hükmetme derdinde olmayan, aynı zamanda kimsenin de emrine girmeyen, yalnız doğmuş, yalnız gömüleceğini bilen, buna göre yaşamak isteyen biriyim.” diyen vicdani retçi İnan Süver onaltı ayın sonunda serbest bırakıldı.

Süver’in tutukluluk haline vicdani retçiliği ve sağlık durumundan bahisle,
“tutukluluk halinin telafi edilemeyecek tahribatlara sebep olacağından bahsedilerek infazın durdurulması” talebiyle yapılan itiraz başvurusunun kabulü üzerine serbest bırakıldığı açıklandı.
AB üyesi tüm ülkelerde “vicdani ret” hakkı bulunurken, uygulama şekli farklılıklar gösteriyor. Bu ülkelerde vicdani retçiler, askerlik yükümlülüklerini “silahlı askerlik” yapmak yerine, yine söz konusu devletlerin belirlediği sınırlamalar çerçevesinde “sosyal hizmet üreterek” değerlendirebiliyorlar.
Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.