ManşetTarım-Gıda

Macaristan Monsanto’nun GDO’lu mısır tarlalarını imha etti

0

GDO’lu ürünlerin tamamen yasak olduğu Macaristan’da Monsanto şirketince bazı çiftçilere el altından dağıtılan GDO’lu mısır tohumları ekilen tarlaların imha edildiği, bu tohumları dağıtan şirketlere de el konulduğu bildirildi.

Konu hakkında açıklama yapan Kırsal Kalkınma Bakanlığı Besin Zinciri Kontrol ve Tarım Genel Müdürü Endre Kardeván; “Macaristan herhangi bir yerinde GDO’lu tarım yapılmasına izin verilemez. GDO’lu mısır ekilmiş tarlalar tespit edildi. Polenlerin çevreye yayılması ve toprağa bulaşmasına yönenilik önlemler alındıktan sonra bu tarlalarda ürünler imha edildi” dedi.

Tohum şirketlerinin çiftçilere ücretsiz tohum vererek GDO’lu ekimler yaptırdıklarını açıklayan Kardeván; Macaristan yasalarına göre GDO’lu tohumların ülkeye girmesi her ne şekilde olursa olsun yasaktır. Bu yasağa rağmen tohumların gizlice sokulmuş, ekim yaptırılarak Macaristan tarım alanları ve florası kirletilmek istenmiştir. Yasağı ihlal edenler asla cezasız kalmayacaktır. Dışişleri Bakanlığımızda GDO’lu tohumları izinsiz olarak ülkeye sokan tohum şirketleri hakkında çalışma yürütmektedi şeklinde konuştu.

Macaristan, Kırsal Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Lajos Bognar ise ele geçirilen GDO’lu ekim yapılan tarlanın 1.000 dönümlük bir alan olduğunu, tohumların ise Monsanto ve Pioneer şirketlerine ait ait olduğunu bildirdi. Macaristan’ın birçok Avrupa ülkesinin aksine biyoteknolojiye karşı cesur bir duruş sergilediğini belirten Müsteşar Yardımcısı Lajos Bognar; “Macaristan, pek çok Avrupa Birliği ülkesinin aksine, genetiği değiştirilmiş (GDO) tohumları yasaklanmış olan bir ülkedir” diye konuştu.

Macar basınında yer alan haberlere göre GDO’lu tohumları Macaristan’a sokan Monsanto ve Pioneer şirketlerinden elde edilecek tazminatlar bu durumdan zarar gören çiftçilere ödenecek.

(gıdahareketi.org)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.