Doğa MücadelesiManşet

Fındıklı halkı ıslaha isyan etti

0

Rize’nin Fındıklı İlçesi Arılı Vadisi üzerinde dere ıslahı çalışması altında yürütülen çalışmaların HES çalışması olduğunu iddia eden yöre halkı, çalışmaları protesto etti.

Rize’nin Fındıklı İlçesi Arılı Vadisi üzerinde dere ıslahı çalışması altında yürütülen çalışmaların hidroelektrik santrali (HES) çalışması olduğunu iddia eden yöre halkı, çalışmaları protesto ederek bir basın açıklaması yaptı.

Fındıklıhaber.com haberine göre Arılı Vadisi üzerinde Hara Köyü mevkiinde ıslah çalışması için yürütülen inşaat çalışması hakkında köylüler yetkililerden bilgi almak istedi. Yetkililerden net bir bilgi alamayan yöre halkı, köy meydanında toplandı. Yaklaşık 300 kişi köy meydanından inşaat çalışmasının olduğu alana kadar sloganlarla yürüdü. Eyleme Fındıklı Derelerini Koruma Platformu da destek verdi. Bir süre yolda horon çeken köylüler, yolu trafiğe kapadı.

Köylüler çalışmaların yapıldığı dere yatağına inerek dere üzerinde çalışma yapılabilmesi için inşaat şirketi tarafından önü kapatılan ve akış yönü değişen derenin önünü açtılar.Böylece derenin tekrar eski yatağından akması sağlandı

‘DOĞA SAYGISIZCA TAHRİP EDİLİYOR’

Köylüler adına basın açıklamasını yapan Atilla Kadıoğlu, ne olduğu, hangi niyet ve ihtiyaçtan kaynaklandığı bilinmeyen bir projenin Arılı Deresi üzerinde yürütüldüğünü söyledi. Derenin beton perde duvarlarla geceli gündüzlü çalışılarak kanalize edildiğini belirten Kadıoğlu, “Projenin başı sonu yoktur. Mahalli idarelerin bilgisinin olmadığı iddia edilmektedir. Halk ise hiçbir yetkiliden bilgi alamadığından şaşkın ve endişe içerisindedir. Tam ifade ile doğa saygısızca tahrip edilmekte. İtirazlarımızın muhatabı bulunamamaktadır. Durumu gören halk, doğaya saygılı vatandaşlar üzüntü içindedir. Böylesine gereksiz, pahalı doğayı katleden, bitki örtüsü ve deredeki tüm canlıları rahatsız eden bu çalışmanın hemen durdu¬rulmasını, tüm duyarlı insanlar ve doğa adına talep ediyoruz. İşin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

‘DAHA BÜYÜK EYLEM YAPACAĞIZ’

Derelerin ıslahı projesi adı altında, gerek bürokratik gerekse müteahhitlik yönünden suç unsurunun varlığına inandıklarını ifade eden Kadıoğlu, tüm hukuk yollarını deneyerek mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu sözcüsü Hüseyin Acar ise, yapılan gereksiz bu çalışmanın dere yatağı, balıklara ve basta bitki örtüsü olmak üzere korunması gereken şimşir ağaçlarına zarar verdiğini söyledi. Acar, yetkililerden perşembe gününe kadar gerekli tatmin edici açıklama alamamaları durumunda aynı yerde daha geniş çaplı bir eylem yapacaklarını sözlerine ekledi.

(Fındıklı Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.