ManşetSivil Toplum

Küresel BAK: Suriye’ye askeri müdahaleye hayır!

0

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu bir açıklama yayınlayarak “Türkiye’nin Suriye veya başka bir ülkeye müdahalesine kesinlikle karşı çıkılmalıdır” dedi.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına Kerem Kabadayı’nın yaptığı açıklamada, “Suriye’deki ve Ortadoğu’daki diktatörlükler yıkılmalı, yerlerine halkın demokratik yönetimleri kurulmalıdır, ama bu dönüşüm tümüyle o ülkelerdeki halkların kendi eserleri olmalıdır” denilirken, “özellikle Türkiye’nin Suriye veya başka bir ülkeye müdahalesine kesinlikle karşı çıkılmalıdır” çağrısı yapıldı.

Küresel BAK basın açıklamasının tümü şöyle:

“SURİYE’YE ASKERİ MÜDAHALEYE HAYIR!”

ABD ve Fransa’nın destek verdiği, başını Suudi Arabistan’ın çektiği Arap Birliği ve Türkiye, Suriye’ye müdahaleye hazırlanıyor. Buna karşılık Akdeniz’deki tek üssü Suriye’nin Lazkiye limanında olan Rusya savaş gemilerini Baltık üzerinden Suriye’ye yolluyor.

Ortadoğu’da halkları yine acı ve ızdırap dolu günler bekliyor. Emperyalistler bir kez daha Ortadoğu’da kendi planlarını hayata geçirmeye çalışıyor. Hem de halkların en doğal hakkı olan Özgürlük ve Adalet talebi ile sokağa çıkmasını istismar ederek.

Suriye’deki Esad Yönetiminin, halklarını ezen diktatörlük olması, bu konuda ikincil planda kalıyor. Çünkü yıkmaya çalıştıkları Esad ailesi yeni değil, 41 yıldır Suriye’yi diktatörlükle yönetiyor, ayrıca Suriye’deki diktatörlüğü yıkmaya soyunan Arap Birliği üyesi ülkelerin hemen tamamı diktatörlük yönetimleri.

Suriye’ye özgürlük getirmek gerektiğini söyleyen ülkeler bugün bile her türlü barışçı talebi silahla bastırmakta birbiriyle yarışıyor. Bahreyn’de barışçı gösterileri silahla ezen askerleri Suudi rejimi gönderiyor. Türkiye’de AKP iktidarı yasal Kürt muhalefetinin siyasi temsilcilerini sözde nedenlerle cezaevlerine dolduruyor.

Elbette diktatörlüğe karşı ayaklanan Suriye halkının mücadelesi onurludur ve desteklenmelidir. Arap Baharı’yla birlikte baskıcı Esad rejimine karşı ayaklanmaların başladığı Suriye’de, devlet güçleri Nisan ayından bu yana 4 binden fazla göstericiyi katletti.

Muhaliflerin bir bölümü barışçıl gösterileri sürdürmek istese de, Hama ve Humus gibi şehirlerde devletin yaptığı katliamlar nedeniyle halkın kendini her türlü araçla savunması meşru hale geldi. Esad’ın gitmesi, Suriye’de halkların Özgürlük mücadelesinin başarıya kavuşması gerekir. Ama bu başarı emperyalist bir müdahale ile sağlanamaz.

Suriye’deki muhalefetin önemli bir kesimi emperyalist müdahaleyi istemiyor. Bu müdahalenin yanı başlarındaki Irak’ta 1 milyon ölüm ve 10 yıldır süren işgal olduğunu biliyor.

Yalnızca Batılı büyük emperyalist güçler değil, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi bölgesel güç olma çabasındaki alt emperyalist ülkeler de Suriye’deki halkın en doğal hakkı olan özgürlük talebini gasp etmeye çalışıyor. Suudi Arabistan’ın muhaliflere maddi yardımda bulunduğu söyleniyor. Kendi ülkesindeki ayaklanmalara saldırmak üzere ordusunu kullanan Ürdün Kralı, Esad’a istifa çağrısı yapıyor. Kürt halkını ezen AKP, Esad’a “sivil öldürmeme” çağrısı yapıyor

ABD, Rusya, NATO, Arap Birliği ve AKP iktidarı ülkemizi adım adım bölgesel bir savaşa sürüklüyor. Bu savaşa engel olmamız gerekir.
Ortadoğu halklarının kardeşliği, özgürlüğü, adaleti ve barışı için, barış yanlısı tüm güçlere çağrıda bulunuyoruz;

· Suriye’ye Emperyalist, alt emperyalist vb. ülkeler tarafından yapılacak her türlü dış müdahale meşru değildir, karşı çıkılmalıdır.

· Özellikle Türkiye’nin Suriye veya başka bir ülkeye müdahalesine kesinlikle karşı çıkılmalıdır.

· Suriye’deki ve Ortadoğu’daki diktatörlükler yıkılmalı, yerlerine halkın demokratik yönetimleri kurulmalıdır, ama bu dönüşüm tümüyle o ülkelerdeki halkların kendi eserleri olmalıdır.

· Ortadoğu’daki ABD, Rusya, NATO vb. kaynaklı tüm üs ve tesisler başta İncirlik olmak üzere derhal kapatılmalıdır!

· Ortadoğu, silahsız, nükleersiz, barış içinde kardeşçe bir arada yaşadığımız bir bölge olmalıdır.

Kerem Kabadayı
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.