Dünya

Hırvatistan’da sol blok iktidar yolunda

0

Hırvatistan 4 Aralık’ta seçime gidiyor. Kamuoyu yoklamaları iktidardaki Hırvat Demokratik Birliği’nin bu kez seçimi kaybedeceğini gösteriyor. Kısa bir dönem hariç bu parti ülkenin bağımsızlığına kavuştuğu 1991’de beri iktidarı korumayı başardı.

Liderliğini Zoran Milanoviç‘in yürüttüğü ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) çevresinde toplanan ve 4 partiden oluşan koalisyonun bu kez iktidara gelme olasılığı çok yüksek. Solcu parti liderlerinin bir seçim bloku oluşturmak üzere ilk kez toplantı yaptıkları lokale izafeten bu topluluğa ‘‘Kukuruku koalisyonu’‘ adı veriliyor.

Hırvatistan’da giderek yaygınlık kazanan yolsuzluk suçlamaları ve hüküm süren işsizliğin merkez solun iktidara gelmesinde belirleyici olacağı düşünülüyor.

Hırvatistan’ın kurucusu sayılan Franjo Trujman’ın partisi büyük olasılıkla muhalefete geçecek. Krizin de etkisiyle Başbakan Jadranka Kosos’un yolsuzlukla mücadele planı, partisinin popüleritesini korumasına yetmedi.

Krizden etkilenen Zagrepli bir bayan seçmen “En önemli sorun işsizlik. O da bu kampanyalarla çözüleceğe benzemiyor. Bence seçimlerden sonra fiyatlar daha da yükselecek. Bu da bizim gibi küçük insanlar için hiç iyi olmayacak.” sözleriyle esen olumsuz rüzgarı ekrana yansıttı.

4 milyon 504 bin kayıtlı seçmenin 151 milletvekilini seçmek için oy kulanacağı seçimler öncesi siyasi partilerin kampanyaları bu olumsuz ortamda fazla ilgi çekmedi.

(en)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.