Kültür-Sanat

Curling heyacanı Rusya’da başlıyor

0

37. Avrupa Körling Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası’na 37 yıllık geçmişinde ilk kez ev sahipliği yapacak olan Rusya’da 3 – 10 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek.

Avrupa’daki en büyük körling turnuvası olan, kadınlar ve erkeklerin aynı anda rinke çıktığı Avrupa Şampiyonası ile körling sezonunda heyecan iyice artacak. Rusya’nın başkenti Moskova’da yer alan Megasport Arena şampiyonaya ev sahipliği yapacak. Şampiyonaya katılan takımlar hem Avrupa Şampiyonluğu unvanı hem de Dünya Körling Şampiyonası’na katılım hakkı için rinkte mücadele edecekler.

Erkeklerde İskandinavlar Önde

2010 yılında düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda süpürücü Thomas Ulsrud ile zafere ulaşan Norveç, unvanını korumak için Megasport Arena’da buz üzerinde olacak. 2007’den bu yana aynı üçlü ile takımını kuran Ulsrud, 2007 ve 2008’de Avrupa ikincisi, 2008 ve 2009’da dünya üçüncüsü olmuş, 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları’nda gelen gümüş madalyanın ardından da Avrupa Şampiyonluğu’na ulaşmıştı.

1990’da dünya üçüncüsü olan Danimarka takımının süpürücüsü Thomas Stjerne’nin oğlu, 1988 doğumlu Rasmus Stjerne’nin ekibi, 2010 Avrupa Şampiyonası’nda finalde Norveç’e kaybetmişlerdi. Bu şampiyona da altın için rinkte olacak en iddialı ekiplerden biri olacak.

2011 Dünya Şampiyonası’nda sayfa play-off sisteminde yarı finalde Norveç’e kaybetmiş olsa da bronz madalya mücadelesinde Norveç’i yenen ve Dünya Şampiyonası’nda bronz madalyaya ulaşan İsveç ise 2009’da ulaştığı Avrupa Şampiyonluğu’na bir kez daha, en iyi skip’i Niklas Edin ve ekibi ile ulaşmaya çalışacak. World Curling Tour kapsamında bu sezon iki zafere ulaşan Edin ve ekibi, iddialı takımlar arasında ön plana çıkıyor.

12 kez altın ve toplam 24 madalya ile erkeklerde her iki alanda da en iyi dereceye sahip ülke olan İskoçya ise, Dünya ve Avrupa Şampiyonluğu yaşamış skip David Murdoch ve ekibi tarafından temsil edilecek. Zaferlere ulaştığı üçlü ile 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları sonrasında yollarını ayıran Murdoch, yeni takımıyla bu seviyede ilk sınavını verecek olsa da göz ardı edilmemesi gereken bir takım kurmayı başardı.

Karışık Çiftlerde Dünya şampiyonu ve Avrupa ikincisi olmayı başaran genç Sven Michel ise İsviçre’nin yeniden yapılanan erkekler takımı olarak karşımıza çıkıyor. World Curling Tour kapsamında ilk kez boy gösteren Michel, sezonun ilk ayağı olan Baden Kupası’nda Tom Brewster’ı yenerek zafere ulaşırken, sezonun en formda Avrupalısı Niklas Eden’e Sun Life Classics’de kaybetti. İsviçreli skip, ilk sezonunda önemli turnuvalarda, tecrübeli isimlere karşı elde ettiği zaferler Avrupa Şampiyonası’nda dikkat edilmesi gereken bir takım olduklarını gösterdi.

1985’de Avrupa Şampiyonluğu zaferine ulaşan Alman skip John Jahr, 26 yıl sonra Almanya adına rinke çıkacak. Çek Cumhuriyeti Jiri Snitil ve ekibiyle, Fransa Thomas Dufour’un üçlüsüyle buz üstünde olacak.

Kadınlarda Kuşaklar Savaşı

Kadınlarda yıllardır rinkin üstünde en üst düzey turnuvalarda görmeye alıştığımız isimler ile bir kuşak sonra gelen, son yıllarda büyük başarılara ulaşmayı da başarmış olsa da gençler kategorisinde de şampiyonalara katılan isimlerin mücadelesini izleyeceğiz Megasport Arena’da.

Geçen senenin Avrupa Şampiyonu olan İsveç takımı skip Stina Viktorsson’un emekliliğini açıklamasının ardından Margaretha Sigfridsson liderliği ile unvanını korumak için rinkte olacak.

İsveç’e son iki end(oyun)’de kaybedilen 3 puan ile yenilen, grup düzeyinde sadece Danimarka’ya kaybeden İskoçya, 1990 doğumlu skip’i Eve Muirhead ile bu şampiyonada ilk düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda elde edilen zaferin ardından bir kez daha Avrupa Şampiyonluğu zaferine ulaşmak istiyor.

Almanya adına 25. kez bu turnuvada buz üstüne çıkmaya hazırlanan isim ise Andrea Schöpp. Uzun yıllardır aynı takım arkadaşlarıyla yoluna devam eden Alman skip, 22 yıl aradan sonra 2010’da Dünya şampiyonu olmasının ardından 7. Kez Avrupa şampiyonu unvanını elde ederek şu anda İsveçli efsane Anette Norberg ile ortak olduğu en çok Avrupa şampiyonu olan skip unvanına tek başına sahip olmak için de rinkte olacak.

Genç ama tecrübeli isimler ile turnuvaya katılan ülkeler arasında yer alan Danimarka son yıllarda olduğu gibi yine Lene Nielsen ve ekibine güveniyor. Geçen sene ev sahibi olarak Dünya Şampiyonası’nda rinkte olan Nielsen ve ekibi, elde ettikleri dördüncülük ile kadınlarda Danimarka’nın umutlarını yeşertmişti.

Ev sahibi olarak arkasında büyük bir seyirci desteği de olacak Rusya ise Ludmila Privivkova’nın yerine skip olarak Vancouver Olimpiyat Merkezi’ndeki rinkte kendisini gösteren 1991 doğumlu Anna Sidorova ve ekibi ile madalya kovalayacak. Ludmila Privivkova ve Anna Sidorova’nın beraber yer aldığı takım, geçen sene düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda sadece finalistler İsveç ve İskoçya’nın yanı sıra Mirjam Ott’un İsviçre’si karşısında üstünlük sağlayamamıştı.

İsviçre adına katıldığı dört Avrupa Şampiyonası’nda da madalya almayı başaran Binia Feltscher-Beeli bir kez daha madalya için rinkte olacak.

2004’de takımıyla gençler kategorisinde Norveç adına dünya şampiyonu olan Linn Githmark, aynı yıl Avrupa Şampiyonası’nda üçüncü olsa da bu başarısını tekrarlayamadı. Githmark ve ekibi, geçen sene olduğu gibi Norveç’in play-offlara kalabilmesi için rink üzerinde olacak.

2009’da A Grubu’ndan B Grubu’na düşen İtalya ise, Diana Gaspari ile yeniden en üst seviyede Avrupa Şampiyonası’na katılım hakkı elde etmeyi başardı. Geçen sene Finlandiya ve Hollanda’yı geride bırakarak sıralamada kendini güvene alan Letonya ise Ineta Maça ve ekibi ile temsil edilecek.

8 gün boyunca Moskova’daki Megasport Arena’da hem Avrupa şampiyonluğu unvanı hem de Dünya Şampiyonası vizesi için hem erkekler hem kadınlar buz üstünde mücadele edecek.

Şampiyonayı turnuva boyunca Eurosport International ve Eurosport 2 ekranlarından takip edebilirsiniz.

(Eurosport)

You may also like

Comments

Comments are closed.