Türkiye

CHP’den ‘Acil Demokrasi Paketi’

0

CHP, seçim barajından CMK’ya varana dek bir dizi kanunda demokratikleşme için yeniden düzenleme yapılması için kanun teklifi verecek.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi olan CMK’da, demokratikleşmeye engel olduğunu düşündüğümüz bazı yasalarda değişiklik yapılmasına ilişkin bir acil demokrasi paketimiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Tarhan, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve bir grup milletvekili ile birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, partisinin “Acil Demokrasi Paketi” hakkında bilgi verdi. Tarhan, ilk olarak seçim barajını yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürecek olan yasa teklifini bugün TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.

Temsilde adalet sorunu bulunduğunu, bunu gidermek için Milletvekili Seçim Yasası’nda değişiklik yapılmasını teklif edeceklerini ifade eden Tarhan, “Yasanın 33. maddesinin birinci fıkrasında yer alan yüzde 10 ibaresinin yüzde 5 olarak, 3. fıkrasında yer alan yüzde 10 ibaresinin yüzde 5 olarak değiştirilmesini öneriyoruz. Acil demokrasi paketimize ilişkin ilk önerimiz bu olacaktır” diye konuştu.

Tarhan, “AİHM’nin bize yaptığı uyarılar çerçevesinde yaygın ve neredeyse işkenceye dönüşen uzun tutukluluk sürelerinin yeniden yapılandırılması ve tutukluğa itirazın denetlenebilir kılınması ile adli kontrolün güçlü ve daha denetlenebilir hale gelmesi için teklif çalışması hazırladıklarını” kaydetti.

Tarhan, “Tabi tutuklu milletvekilleri de bu çalışma içinde yer almaktadır. Ceza Yöntem Yasası’nın 102. maddesi ile ilgili bir değişiklik teklifimiz var. 109. maddesi ile ilgili teklifimiz var” ifadesini kullandı.

Acil demokrasi paketi içinde “antidemokratik hükümler içeren” Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Yasası, Terörle Mücadele Yasası gibi yasalarda da değişiklik önerilerinin art arda geleceğini vurgulayan Tarhan, tutukluluk süreleri ile ilgili düzenlemenin içeriği ile ilgili bir soruya “Ağır Ceza Mahkemesinin görevine giren hallerde en çok iki yıldır diyoruz. Bu süre zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek en çok bir yıl daha uzatılabilir. Önerimiz bu” yanıtını verdi.

Tarhan, “Biz YSK’nın aday olmasında sakınca bulunmadığı kararından sonra yapılan seçimlerde milletvekili olanların tutuksuz yargılanmaları gerektiğini düşünüyoruz. Yani 5271 sayılı Ceza Yöntem Yasasının 102. maddesinin 4. fıkrasında bir düzenleme gerektiğini düşünüyoruz milletvekilleri ile ilgili” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) tutuklama nedeniyle mahkum olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin en fazla mahkum olduğu konu Türkiye’deki tutuklamaların hukuka aykırı olmasındandır. Bu çalışmamızın amacı, Türkiye’deki yasaları AİHM kararlarına uygun hale getirmektir. Bu sonsuz ihlallerin önüne geçmektir. Türkiye için bu konuda uluslararası standartlara uyum sağlama imkanı doğmuş olacaktır” dedi.

AİHM kararlarına göre süreden önce pek çok ihlal nedeni olduğuna dikkati çeken Türmen, kendi çalışmalarının sadece süre ile ilgili olmadığını, çok daha kapsamlı olduğunu kaydetti. Türk yasalarından kaynaklanan sistematik bir uyumsuzluk bulunduğu yönünde AİHM kararı olduğunu bildiren Türmen, şöyle konuştu:

“Doğru dürüst gerekçe karar yazmamaktadır. Klişe gerekçeler yazmaktadır. ‘Delillerin durumu, suçun niteliği ve yazılan kararlar yeterli değil’ diyor. Ayrıca kararlarında ‘Diğer koruma tedbirleri neden uygulanmıyor’ diyorlar. Yurt dışına çıkma ya da teminatla salınma gibi tedbirler neden uygulanmıyor? Ondan sonra tutukluluğa itiraz konusunda Türkiye’de etkili bir yargı yolu bulunmadığını söylüyor.”

CHP’nin bu ihtiyaçlara cevap veren bir teklif hazırladığını dile getiren Türmen, “Teklif Türkiye’deki bir çok sorunu düzeltecek. Yargılanan milletvekilleri sorunu da var. Bütün bunlara çözüm olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

(Birgün)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.