Sağlık

Kablosuz ağ sperm kalitesini düşürüyor iddiası

0

Laboratuvar deneyinde, kablosuz ağ bağlantılı ortamda 4 saat tutulan spermlerin zarar gördüğü belirlendi. Bunun kontrollü bir deney olduğuna belirten bilimciler, internete kablosuz ağ üzerinden bağlanmanın erkek üreme sistemini etkileyip etkilemediğini araştırıyor.

Laboratuvarlarda yürütülen yan araştırmalar, spermlerin kablosuz ağ bağlantısının bulunduğu ortamda sadece dört saatliğine tutulmaları halinde bile zarar gördüklerini ortaya koydu.

Buna göre spermlerin hareket kabiliyeti daralıyor ve genetik kodunda da değişiklik gözleniyor.

Ancak uzmanlar bunun kontrollü bir deney olduğuna, gerçek hayatta aynı sonucun alınacağı anlamına gelmediğine; ancak bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

“Üreme ve Kısırlık” dergisinde sonuçları yayımlanan ön araştırmada, 29 sağlıklı donörden alınan sperm örnekleri incelendi.

Buna göre her bir donörden alınan sperm örnekleri, iki ayrı deney kabına yerleştirildi. Bu kaplardan biri, dört saatliğine kablosuz ağa bağlı bir dizüstü bilgisayarın yanında tutuldu. Diğeri ise, dizüstü bilgisayarın bulunmadığı ancak benzer bir ortama yerleştirildi.

(BBC)

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.