DünyaManşet

İngiltere’de tarihi kamu çalışanları grevi

0

İngiltere’de kamu çalışanlarının bağlı olduğu sendikalar emeklilik haklarını savunmak amacıyla geniş katılımlı greve çıkıyorlar.

Greve ülke genelinde yaklaşık iki milyon çalışanın katılması beklenirken, bu katılım 1920lerden bu yana ülkede düzenlenen büyük grevlerden birinin yaşanacağı anlamına geliyor.

Kamu çalışanları grevi kapsamında ülkedeki okullar, hastaneler, limanlar ve devlet kurumlarındaki hizmetler ciddi kesintiye uğrayacak.

Greve giden öğretmenler sebebiyle İngiltere’deki okulların yüzde doksanının kapalı olması bekleniyor.

Öte yandan İngiltere genelinde binden fazla gösteri ve yürüyüş çağrısı yapıldı.

Hükümet kanadından yapılan açıklamada “grevle hiçbir şey elde edilmeyecektir” denilirken sendikalar üyelerinin emeklilik haklarını savunmak amacında olduklarını söylüyorlar.

Muhalefetteki İşçi Partisi ise grevi desteklemese de kamu çalışanlarının taleplerini anlayışla karşıladığını bildirdi.

“Hükümetten çalışanlara bir darbe daha”

Bu arada maliye bakanı George Osborne tarafından dün açıklanan kamu çalışanlarını etkileyecek yeni düzenlemeler greve giden sendikalar tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Çalışanların maaşlarının iki sene boyunca yüzde 1’den fazla artmayacak olması ve emeklilik yaşının 66’dan 67’ye çıkarılacak olması, sendikalar tarafından “hükümetin yeni bir darbesi” olarak değerlendirildi.

Grev kararı alan sendikalar hükümetin gündeme getirdiği emeklilik reformuyla kamu çalışanlarından daha fazla katkıda bulup daha uzun süre çalışmalarının talep edildiğini ancak karşılığında daha az emeklilik maaşı alacaklarını söylüyor.

Hükümet ise kamu çalışanlarının emeklilik koşullarının özel sektör çalışanlarına göre avantajlı olan durumunun emeklilik reform sonrasında da süreceğini savunuyor.

İki taraf arasındaki müzakereler ise sürüyor.

(BBC)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.