DünyaManşet

İtalya’da gençlerin yüzde 30’u işsiz

0

İtalya’nın yeni başbakanı Mario Monti hükümetinin daha çok gence istihdam yaratmaları için şirketlere teşvik paketleri sunacaklarını söyledi. İtalya, gençler arasında işsizlik oranı Avrupa genelinde en yüksek olan ülkelerin başında geliyor. Gençler için yeterince istihdam yaratılmamasıysa nesiller arasında gerginliğe neden oluyor.

Jacopo Romei’nin hobilerinden biri Roma’daki caz klüplerinde acapella grubuyla sahneye çıkmak. Ancak hayat her zaman ahenkli değil. Bir yıl sokaklarda yaşayan Jacopo mücadeleden yılmamış. Şimdi Ideato adlı bilişim danışmanlık şirketini yönetiyor. Romei, İtalyan gençliği için hayatın zorlaştığını söylüyor:

“Hayat çok zor. Serbest piyasadan kontrollu piyasaya geçiş süreci içindeyiz. Açıkça konmuş kurallar yok. Birçok kişi artık varolmayan bir modeli izlerken hiç kimse yeni modele öncülük etmiyor. İki uç nokta arasında denge kurmak çok zor.”

Uzmanlar uç noktaların İtalyan toplumunu böldüğü görüşünde.

Ekim ayında 200 bin kişinin katıldığı gösterilere şiddet karışmış, gençler Roma sokaklarında isyan çıkarmıştı.

Sonra da yeni hükümeti protesto etmeye başlayan öğrenciler polisle çatışmıştı.

Başbakan Mario Monti gençleri işe almaları için şirketlere teşvik paketleri sunma sözü verdi.

Ancak emeklilik yaşını yükseltme ve emeklilik maaşlarında kesinti planları nesillerarası bölünmeyi arttırıyor.

Michel Martone Roma’daki LUISS Üniversitesi’nden iş hukuku profesörü. Martone şunları söylüyor:

“İtalya’da nesilsel bencillik adını verdiğim bir durum sözkonusu. Örneğin baba çok fazla hakka sahip. Yüksek emeklilik maaşı, erken emeklilik gibi bu  haklara sahip olması için çok fazla para harcanmış. Dünyada en fazla kamu borcu olan üçüncü ülkeyiz çünkü para yetiştiremediğimiz bir yaşam kalitemiz var.”

İtalya’da resmi rakamlara göre 15 ila 24 yaş arasındakilerin işsizlik oranı Ekim’de yüzde 29,3’e ulaştı. Genel oransa yüzde 8,3.

Profesör Martone şöyle konuşuyor:

 

“Çok sayıda genç İtalya’yı terk ediyor. Başka ülkelere taşınıyor, kendilerinin yaratmadığı bu büyük borçları ödemek zorunda kalmak istemiyorlar.”

Son verilere göre İtalya’da 35 yaş altındaki gençlerin yarısından fazlası aileleriyle yaşıyor. Jacopo Romei’ninse işsiz gençlere bir tavsiyesi var:

“Dayanıklı olduğunuzu göstermelisiniz. Şikayet mi edeceksiniz yoksa harekete mi geçeceksiniz karar verin. Ülkenizi seviyorsanız şikayet etmeyi bırakıp çalışmaya başlarsınız.”

Uzmanlar İtalya, hantal ekonomisini canlandırıp büyümeyi hızlandırmadığı takdirde İtalyan gençlerinin güvenli bir gelecek için verecekleri mücadelenin devam edeceğini söylüyor.

Henry Ridgwell ( VOA)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.