DoğaManşet

‘Plastik kirliliği okyanuslar için iklim değişikliğinden daha zararlı’

0

Birleşmiş Milletler, bir kişinin her yıl 140 kilo plastik kullandığını tahmin ediyor. 6 milyon 400 bin ton plastikse okyanusa atılıyor. Çevreci kaptan Charles Moore denizlerin bazı kesimlerindeki plastik miktarının denizin ana besin maddesi olan planktonları geçtiğini ve plastiğin denizlerdeki gıda zincirine girdiğini söylüyor.

Okyanuslar bir zamanlar tertemizdi. Ama artık değil. Kaptan Charles Moore, plastik çağında yaşadığımızı söylüyor: “Yılda 250 ila 300 milyon ton plastik üretiliyor. Bu sayıyı daha iyi anlamak için şu örneği vereyim: her 2 yılda bir dünyadaki 7 milyar insanın toplam ağırlığı kadar plastik üretiyoruz.”

Moore, yeni kitabı “Plastik Okyanus”ta plastik ürünlerin yüzde 5’inden azının geri dönüştürüldüğünü, yüzde 3’ünün okyanuslara atıldığını, bu atıkların milyonlarca deniz canlısını öldürdüğünü söylüyor: “Yılda 100 bin albatros yavrusu mideleri plastikle dolduğu için ölüyor. Ayrıca her yıl 100 bin deniz memelisi plastik çöplere takılarak ya da dolanarak ölüyor.”

Hayatı okyanusta geçen, okyanusun değişimine tanık olan Moore, kitabında, 1997 yılındaki serüvenini ve nasıl tonlarca plastikle karşılaştığını anlatıyor. Büyük Pasifik Çöp Tarlası olarak anılan bölgede plastik miktarı plankton miktarını geçmiş durumda.

Algalita Deniz Araştırma Vakfı’nı kuran Moore, okyanuslardan örnekler topluyor. Moore, plastik atıkların okyanuslara nehirlerden, plajlardan ve gemilerde ulaştığını söylüyor: “Sadece donanmalar değil ticari gemiler de 1980’li yıllara kadar tüm çöplerini denizlere atıyordu.”

Moore bugün de her çeşit geminin uluslararası anlaşmaları ihlal ederek çöplerini okyanuslara boşalttığını söylüyor. Sentetik kimyasallar, tarım ilaçları, nükleer atıklar, sinir ve hardal gazları bunlardan bazıları.

Moore kendi yaşam alanının zarar görmesi yüzünden çok üzgün: “Sörf ya da yelken yaparken, yüzerken, kendi çocuklarımızdan, torunlarımızdan çok daha uzun süre ortalıkta dolaşacak çöpler görüyorum. Bu atıklar yüzyıllar boyu hiçbir yere gitmeyecek, hatta bunlara yenileri eklenecek.”

Hawaii’de bir kumsaldan aldığı kum örneklerini inceleyen uzman, kumun yüzde 90’ında plastiğe rastladığını söylüyor.

Kaptan Moore çevreci film yapımcısı Bill Macdonald’la plastiğin okyanusları nasıl ele geçirdiğini belgeliyor. Macdonald plastik duş başlığının içinde yaşayan bu ahtapotun görüntüsünü filme çekmiş: “Çöp dolu nehirlerin hiçbir güzelliği yok. Balıkçıllar etraflarında gezinen plastik köpüklerden korkuyor. Plastik eldiven yiyen martılar görüyorum. Hayvanlar eskiden doğal ordamda avlanmaya çalışıyordu. Şimdi doğal ortam sentetik atıklarla kaplı.”

“Plastik Okyanus” kitabında plastik kirliliğinin okyanuslar için iklim değişikliğinden daha zararlı olduğunu belirten Kaptan Charles Moore hayatın başlangıç noktası olan okyanusların gelecek nesiller için koruma altına alınması çağrısında bulunuyor.

(Voa)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.