Doğa

ÇMO: “Su ticarileştiriliyor”

0

Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye Su Enstitüsü’nün Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yoluyla kurulmasının altında yatan asıl amacın “Türkiye’deki suların ticarileştirilmesi” olduğuna dikkat çekti.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, hükümetin KHK yoluyla kurduğu Türkiye Su Enstitüsü’nün halktan, bilim insanlarından ve bağımsız kurumlardan “adeta kaçırılarak” kurulmasının kaygı verici olduğunu belirtti.

Diğer ülkelerde oluşturulan su enstitülerinin bağımsız, bilimsel-teknik çalışmalar yapan ve bunu topluma, kurumlara sunan bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası, Bakanlıklar üstü, özerk bir yapıya sahip olması gereken enstitünün “hükümet güdümlü” bir şekilde yapılandırıldığını savundu. Açıklamada, “Suyun ‘sektör’ olarak algılanması, doğanın ve suyun ticari meta olarak değerlendirildiğini göstermektedir. Bu yaklaşım ile suların kamu yararı ilkesi doğrultusunda yönetilmeyeceği açıktır” denilirken, Türkiye Su Enstitüsü’nün kurulmasının altında yatan asıl amacın “Türkiye’deki suların ticarileştirilmesi” olduğu belirtildi.

(Ajanslar)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.