Sivil Toplum

Türkiye geçiş köprüsü

0

10 ayda 26 bin 182 yabancı uyruklu kaçak yakalandı. Kaçaklar arasında ilk sırayı Myanmarlılar, ikinciliği ise Filistinliler aldı

Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden Avrupaya yönelik kaçak göç güzergâhı üzerinde bulunan Türkiye’de yılbaşından bu yana 26 bin 182 yabancı uyruklu yakalandı. Sadece Ekim ayında 4 bin kişi, Türkiye’den AB üyesi Yunanistan’a geçmek isterken yakalandı.

Genelkurmay Başkanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, 1 Ocak-27 Ekim tarihleri arasında yakalanan kaçaklar arasında ilk sırayı 8 bin 958 kişi ile Mymanmarlılar (Burma) aldı. Turistik ülke Mymanmar’da yoksullukla savaşan insanlar, Avrupa’da yeni hayat kurma hayallerini Türkiye’de noktaladı.

İsrail kuşatması altındaki Filistinliler ise Türkiye’de yakalanan yabancı uyruklular arasında 3 bin 524 kişiyle ikinci sırada bulunuyor. Kıtlık nedeniyle bebek ölümlerinin zirveye çıktığı Somali’den kaçan bin 440 kişi Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarından Avrupa’ya geçmek isterken yakalandı. Bir diğer Afrika ülkesi Eritre’den de bin 249 kişi ile Türkiye’yi geçiş yolu olarak kullanmak isteyen 731 Suriyeli de yakalanan kaçaklar arasında yer aldı.

Ekim ayı içinde 4 bin 314 kaçak göçmen yakalanırken, Eylül’de bu rakam 3 bin 608 olarak gerçekleşti. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çatışmaların arttığı, Afrika’da da kıtlık sebebiyle ölümlerin çoğaldığı Ağustos ayında, Türkiye’ye kaçak yollardan giren yabancı uyrukluların sayısı da zirveye çıktı.

Ağustos’ta 4 bin 854 kaçak göçmen güvenlik güçlerince yakalanırken, bu rakam temmuzda 3 bin 333, haziranda 2 bin 235, mayısta 2 bin 157, nisanda bin 757, martta bin 197, şubatta bin 295, ocakta da bin 432 olarak gerçekleşti.

Kaçak yollardan yurtdışına çıkmak isterken yakalanan Türk vatandaşı sayısı ise 369 oldu.

İtalyan La Repubblica gazetesi, hafta sonu yayınladığı ’D’ isimli dergide, futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye kaçak yollardan gelen ve her sabah Feriköy Stadı’nda antrenman yapan Afrikalı göçmenler konusunu işledi. Göçmenlerin ağzından “Biz de oynamak istiyoruz” başlığını kullanan dergi, habere 9 tam sayfa ayırdı. Marco Mathieu imzalı ’Başka bir İstanbul’ başlıklı haberde, İstanbul’a bir futbolcu olma hayaliyle gelen Festus Okey’in Beyoğlu Polis Merkezi’nde ölmesine de değinildi. İnsan hakları ağırlıklı haberleriyle bilinen Radikal Gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’ın da, “Türkiye, göç için transit geçiş merkezi ama bu konuda az konuşuyoruz ve bu problemi görmezden geliyoruz” görüşlerine yer verildi.

(ajanslar)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.