Dış Köşe

Yasal cezalarınız çok ağır lütfen güncelleyin!- Nihal Kemaloğlu

0

ABD, Türkiye’deki bir yasal mevzuatla ilgili cezaları ‘çok ağır ve cesaret kırıcı’ bulduğunu yetkililere bildirmişti.
Çok açıktı ki bu çok ağır cezaları içeren yasa, dünya birincisi olduğumuz ‘tutuklu’ sayımıza ilişkin Terörle Mücadele Yasası hiç değildi.
Cesaret kırıcı bu yasal uygulamanın insan hak ihlalleriyle ya da giderek daraltılan temel hak ve özgürlüklerle de katiyen ilişkisi yoktu.
Mesele yani ABD’nin ‘endişe ve kaygı duyduğu’ konu, Türkiye’deki GDO piyasasının özgürlüğüydü!
ABD, Türkiye’nin GDO’lu ürünlere ilişkin yasalara aykırı davranan vatandaşlarına ağır cezalar vermesine dair rahatsızlığını iletmiş ve GDO’lu ürünlerle ilgili yasal düzenlemenin yenilenmesini istemişti.
Küresel GDO’lu tohum tekeli ABD, Türkiye’nin ‘yasalara aykırı’ GDO’lu ürün ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakan kişilere verdiği 5-12 yıl hapis cezası ve 10 bin güne kadar para cezasının ‘müteşebbislerin’ cesaretini kırıp, Türkiye’nin GDO piyasalarına dahlini geciktirdiği görüşündeydi.
Radikal Gazetesi’nden Hacer Boyacıoğlu’nun haberinde ABD ile Türkiye arasındaki ‘Ekonomik Ortaklık Komisyonu’ görüşmelerinde ABD bu taleplerini sıralamıştı.
Ve Türkiye’ye eğer taze sebze ve meyveleriyle ABD pazarına girmek istiyorsa, GDO’lu ürünlerle ilgili ‘ağır cezalı yasasını değiştirmesi ‘tavsiye’ edildi. Yani siz bizim GDO’lu tohum-tarım-ürün pazarımız olursanız biz de sizin taze sebze ve meyvelerinizi gümrükte didikleyip çürütmeyiz diyorlardı.
Kapitalist GDO tekellerinin sabrı taşmış olmalıydı ki açık pazar dünyadaki bütün tarım üreticilerini topraklarından uzaklaştırarak ‘tüketici’ haline getiren GDO’lu tohum/ürün paketinin artık bütün piyasa gücüyle Türkiye’ye girmesi gerektiğini hatırlatıyorlardı.
Tarımda ‘küreselleşmenin’ taşıyıcı ‘tohumları’ GDO’lara sözüm ona ‘fahiş’ ceza kesen Türkiye’yi, ABD’li yetkililer işte bu nedenle ‘tarım konusunda bir ilerleme sağlanamıyor’ diye uyarmışlardı.
GDO’lu tohum, tarım ilacı ve gübresiyle topyekun giriş yaptığı ‘gelişmekte olan ülkelerde’  tohumlar patentli teknolojik ürün muamelesi görüp her yıl üreticinin tohum elde etmesini engellemesi bir yana bir müddet sonra küresel endüstriyel tarım bütün küçük üreticileri biçip geçiyordu.
Uzmanlar birkaç tekelin elinde olan dünya tohum pazarının elmas pazarından daha büyük olduğunu ve 73 milyar dolara çıkmayı hedeflediğini belirtiyorlar.
Öte yandan Türkiye ise ‘GDO’lu ürün zararlı ama ithal edilebilir’ tutuk tavrıyla 3 soya, 3 mısır ve 12 Ekim’de de 10 mısır türünün daha ithaline izin vererek pazarını açmaya başlamıştı.
Piyasanın özgürlüğü denince akan suyun kesilip ‘HES’ inşaatına döndüğü Türkiye’de muhakkak ki GDO piyasasının ‘hak ve özgürlüklerini’ sonuna kadar genişleteceğinden kuşku duyulmamalıydı.

Nihal Kemaloğlu – Akşam

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.