Kültür-SanatManşet

Trans, onurlu ve Türkiyeli bir müdahale

0

“Trans, Onurlu ve Türkiyeli”, Türkiye’de trans bireylere karşı yapılan hak ihlallerine, nefret suçlarına ve ayrımcılığa karşı kolektif bir sanatsal müdahale.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği ve Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği‘nin Güney Afrikalı sanatçı Gabrielle Le Roux ile bir araya gelişiyle ortaya çıkan bu multi-medya sergi, Türkiye’nin 5 şehrinden 18 trans insan hakları aktivistinin portre ve hikayelerden oluşmakta. Gabrielle Le Roux, portreleri aktivistlerin modelliğinde çizmiş ve kişiler ne söylemek istiyorlarsa bunu doğrudan kendi portreleri üzerine yazmışlar. “Trans, Onurlu ve Türkiyeli” adlı sergi, Türkiyeli trans bireylerin görüntüleri ve sözleri üzerinden bir mücadele tarihini anlatırken, trans bireylerin ve sonraki nesillerin umutlarına ve onuruna katkı yapmayı hedefliyor.

11 Kasım Cuma günü saat 19’da verilecek resepsiyon ile açılacak olan sergi, 30 Kasım 2011 tarihine dek 11-19 saatleri arasında Cezayir Apartmanı’nda* sanatseverleri misafir edecek.

Açılış öncesinde saat:18’de “Türkiye’deki Trans Hakları Durumu” başlıklı panel düzenlenecek. Panelde yer alacak konuşmacılar Aras Güngör (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği), Kemal Ördek Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği), Murat Çekic (Uluslararası Af Örgütü Tükiye Şubesi), Şevval Kılıç (İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği) ve Sanatçı Gabrielle Le Roux.

Gabrielle Le Roux

Gabrielle Le Roux kimdir?

Sanatçı ve sosyal adalet aktivisti Gabrielle Le Roux, portreler ve birinci ağızdan hikayeleri çeşitli tekniklerle sosyal adalete kültürel müdahalelerde kullanmak için kullanır. İşleri, yaşam tecrübeleri çeşitli önyargı ve baskı karşısında birer iyileşme ve direniş örneği olan insanlara saygı örneğidir. Sanat mekanları, üniversiteler, müzeler, gösteriler, yürüyüşler, organizasyon ve konferanslarda Le Roux’nun sergi mekanlarıdır. Sanatçının son dönem sergilerinin gerçekleştiği yerler arasında, Londra Docklands Müzesi, UNESCO Paris ve Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi de vardır.

* Cezayir Apartmanı Hayriye Sok. No:16 Galatasaray, Beyoğlu İstanbul

(Yeşil Gazete, www.amnesty.org.tr)

You may also like

Comments

Comments are closed.