DünyaManşet

Belgrad Üniversitesi işgal altında

0

Protestolar devam ederken, yeni öğrenciler de "Yüksek harçlara hayır!" , "Ücretsiz Eğitim hakkımız" gibi pankartlarla çevrili halde üniversiteye kayıt olmak için sırada bekliyor.

Belgrad Üniversitesi Felsefe ve Dilbilimi Fakülteleri, öğrenci harçlarının indirilmesi ve üniversiteye giriş ücretlerinin düşürülmesi isteklerinin kabul edilmesini isteyen öğrencilerce işgal edildi.

29 Ekim Cumartesi günü Felsefe Fakültesi binası önünde toplanan yüzlerce öğrenci, istekleri yerine getirilene dek devam edeceğini açıkladıkları “Abluka Şenliği”ni başlattılar. Öğrencilerin işgal yöntemleri dersleri gürültü yaparak engellemekten sınıf ve anfi girişlerini kapatmaya kadar değişik yollar içeriyor.

Kendini Vojislav D olarak tanıtan bir öğrenci, işgalin amaçlarını şöyle açıklıyor: “Geçtiğimiz yıldan en az 48 kredi tamamlamış her öğrencinin öğrenim harcından muaf tutulmasını istiyoruz. Ayrıca üniversiteye giriş ücretlerinin de asgari ücretin 3 katını (yaklaşık 450 Euro) geçmemesini talep ediyoruz.”

Dilbilimi Fakültesi dekanı Aleksandra Vranes “Protestoları ‘doğrudan demokrasi’ talep ettiğini söyleyen tanımadığımız bir takım kişiler örgütlüyor.

Öğretim görevlilerinin bir kısmı ise protestoların yöntemlerinden rahatsız. Slavik Diller Bölümü Başkanı Vukosava Djapa, “Bu tür kaba ve medeni olmayan davranışlar akademiye yakışmıyor. İstenmeyen olayların yaşanıp ardından bizlerin bundan sorumlu tutulmamızdan korkuyoruz, durumun kontrolü bizde değil halbuki” diyor.

Belgrad Üniversitesi Rektörü Branko Kovacevic ise hükümeti “ablukayı o ya da bu şekilde, şiddetsiz ya da başka bir şekilde kırmaya” çağırıyor. Üniversite olarak Dilbilimi Fakültesi’ndeki öğrenci ve öğretim görevlilerinin güvenliğini sağlayamayacaklarını, protestoların 15 gün daha devam etmesi durumunda da tüm akademik yılın heba olabileceğini bildiriyor.

Rektörün bu tehditkar yaklaşımına tepki gösteren protestoculardan Güzel Sanatlar öğrencisi Milosh Kuvekalovic “Böyle şey olmaz. Öğrencilere şiddet uygulanmasını istiyor rektör. Biz sadece hakkımızı istiyoruz, sesimizi duyurmanın başka yolu da yok.” Protestocular aynı zamanda rektörün görevden alınmasına yönelik bir imza kampanyası da başlattılar.

Sırbistan’da yıllık harç oranları Madencilik Bölümü’nde 450 Euro ile, dişçilik ve mimarlık gibi bölümlerde 2.400 Euro arasında değişiyor. Öğrencilerden Ivona Pesic, “Bizden çok yüksek harç paraları istiyorlar, bir de üstüne parasını bize ayrıca ödettirdikleri eski ders kitaplarıyla eğitim veriliyor. Her sınav için ayrıca bir kaç kitap da almak zorunda kalabiliyoruz çünkü hocalarımız kendi kitapları satsın da para kazansınlar diye bize böyle zorunluluklar getirebiliyorlar.” diyerek sistemin nasıl işlediğini anlatıyor.

Öğrenciler hayatlarını işgal ettikleri koridorlarda geçiriyor

Eğitim ve Bilim Bakanlığı artan şikayetler üzerine “önceki yıldan en az 60 kredi tamamlamışların harç ödememesi”teklifini getirmişti. Resmi olarak tanınan iki öğrenci kuruluşu, Sırbistan Üniversite Öğrencileri Konferansı ve Belgrad Üniversitesi Öğrenci Parlamentosu bu teklifi kabul etmişti. Abluka Şenliği’nin katılımcıları ise bu teklifi yetersiz görerek kabul etmiyor. Sırbistan Genç Yeşilleri de yayımladıkları bildiriyle tüm dünyadaki öğrencileri dayanışmaya çağırıyor.

Sırbistan’daki eğitim ücretleri bölgedeki diğer ülkelerden de çok daha pahalı. Örneğin bir matematik öğrencisi Zagreb’de yılda 760 Euro öderken Belgrad’da 1000 Euro ödüyor. Mimarlık öğrencileri içinse Zagreb yerine Belgrad’da okumak iki kat harç ödemek demek. Hırvatistan’daki asgari maaş, Sırbistandaki’nin iki katı.

 

Yeşil Gazete, Pravda.rs, B92

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.