ManşetTürkiye

Van’da ‘çadırlar satılıyor’ iddiası

0

Bazı depremzedelere göre bölgeye çok miktarda yardım geliyor ancak dağıtım adaletsiz ve düzensiz. Bazı depremzedelerin iddiası ise korkunç: Birden fazla çadır alıp köylerde parayla satanlar var.

Van Erciş’te belediye stadına kurulan çadırkentte hayat çok zor. Yardımlar çığ gibi ancak insanlar dağıtımın adaletsiz gerçekleştiğine inanıyor.

Milliyet’ gezetesinde yer alan haberine göre çadırkentin sakinlerinden Devrim Altın, birden fazla çadır alıp köylerde insanlara parayla satanların olduğu duyumunu almış. Burada herkes ilçeye yardım yağdığı konusunda hemfikir ancak daha fazla yağma olmaması için yardımların çadırlara teker teker dağıtılmasını istiyorlar. Aşık Ünal, çocuklarıyla beraber çadırda kalan onlarca kadından biri. Yardım dağıtımı sırasında erkeklerin önüne geçtiğini boynu bükük anlatıyor: “Erkeksen ya da kocan varsa yardım almak kolay. Benim kocam yok. Önüme geçen adamlarla başa çıkamıyorum. Varlık içinde yokluk yaşıyoruz burada.”

‘Donduk, ilgilenen olmadı’
Elimde kağıt kalem gören çocuklar koşarak dert anlatmaya başlıyor: “Abla dün gece sokaklarda kaldık. Yerlerde uyuduk. Hava nasıl soğuk. Donduk abla, bir ilgilenen olmadı.”

Çadır bulup yerleşenler şanslı olarak düşünülse de durum pek öyle değil. Sebebi de battaniye ve ısıtıcı dağıtımı yapılmaması. Kızılay yetkililerinin “Bizden bu kadar” deyişi karşısında çaresiz kalınmış. Ancak tek sorun ısınma değil. Daha beteri var: Tuvalet yok. Tuvalet ihtiyacı herhangi bir yerde karşılanıyor. Çöpler içinse henüz bir düzenleme yok, yerlere atılıyor. Felaketzedeler salgın hastalık olmasından korkuyor.

‘Adamlarına dağıttılar’
Erciş Kaymakamlığı’nda kurulan kriz merkezinde iki gündür çadır krizi yaşanıyor. Çadır almak için sıraya gelen insanların hınca hınç doldurduğu avluda izdiham yaşanıyor.
İnsanların ihtiyacından fazla çadır almasına isyan eden Yasin Çağlar, “Ağrı’dan gelen araçları insanlar yollarda durduruyor. Kim ne alırsa artık. Benim bazı komşularımda birden fazla çadır var. Muhtarlarsa gelen çadırları kendi adamlarına dağıttı, bize kalmadı.”
Vefa Toptaş ise yardım istediği bir polis memurunun kendisine “Ben senin çobanın mıyım?” dediğini söylüyor.

‘Polis silah çekti’ iddiası
Mahmut Polat’tan sabah vakti çadır almak için gelen insanların ortasında ekip otosundan inen bir sivil polisin silah çektiğini öğreniyoruz:
“Askeriyenin yakınında yardım için bekleyen en az 200 kişi vardı. İnsanların önünde bir polis silah çekti havaya, ‘Ulan’ diye bağırdı. Olay yok bir şey yok. Param olsa satsalar çadır alacağım. 4 çocuğum var, kaç gündür rezil olduk ortalarda.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.