Kültür-Sanat

[Haber-Yorum] Turkiye, Brezilya’da dizi oluyor 2 – İhsan Eğriboyun

0

Turkiye Brezilya’da Dizi Oluyor‘ baslikli haberin 1. bolumunu 10 Ekim’de yazmistim. Konuyla ilgili yeni gelismeler olunca haberin 2.bolumunu yazmak sart oldu ki anlasilan 3,4,5 diye seri halinde devami da gelecek. Çunku Brezilyali izleyicilere Turkiye’den esintiler tasiyan bir diziyi izletmeye kararli olan yapimcilar çalismalarina tam gaz devam ediyorlar.

Ulkenin en buyuk televizyonu Globo’da ekrana gelecek yeni dizisinde Turk kulturunu Brezilya’da tanitmayi amaçlayan unlu yazar ve senarist Gloria Perez Turkiye’ye yaptigi geziyi tamamladi.

Produktor Rodrigo Tapias ile birlikte Turkiye’nin onemli turistik bolgelerini gezen yazar, Istanbul ve Kapadokya’ya hayran kaldi. Gloria Perez izlenimlerini, ‘Turkiye çok guzel bir ulke. Insanlari da misafirperver ve saygili.’ sozleriyle ozetledi.



Gloria Perez Turkiye'de (sagdan ikinci sirada)

 

Turkiye’yi sadece gezmekle kalmayip, Turk kulturu uzerine arastirmalar da yaptigini belirten Perez, ayni yontemi daha once Hindistan‘i konu ettigi diziyi hazirlarken de uyguladigini soyledi.

Kapadokya’dan çok etkilenen unlu yazar, kaleme alacagi dizinin bir kisminin burada geçecegini açikladi. Gloria Perez Kapadokya için, ‘Muhtesem ve essiz!’ ifadesini kullandi.


Kapadokya

İstanbul

 Turkiye’yi yakindan taniyan Brezilyali dostlariyla birlikte Fenerbahçe’de forma giyen vatandasi Alex de Souza ve esi Daiane ile de bulustu Gloria Perez. Alex ve esinin Turkiye’yi çok sevdigini ayni zamanda Turkiye’de çok da sevildiklerini gozlemleyen yazar, Daiane’nin ‘Çocuklarimizi Istanbul’da uluslararasi bir okula degil Turk okuluna gonderdik. Onlarin Turk kulturunu tanimalarini, ondan bir seyler alarak bizim kulturumuzle harmanlamalarini istedik’ seklindeki sozlerini çok anlamli buldugunu soyledi.

Alex de Souza

Soldan sağa Alex, Daiane, Gloria Perez, Rodrigo Tapias

Brezilya’da 2013 yilinda ekrana gelmesi planlanan Turkiye konulu diziyle ilgili son gelismeleri boyle ozetledikten sonra Gloria Perez’e iliskin bir parantez açmakta fayda var.

Gloria Perez

Perez bir yazar olarak ulkesinin en taninan simalari arasina girmeyi basarmis yaptiklariyla. 2001 yilinda ekrana gelen ‘O Clone‘ adli dizide Kuzey Afrika ulkesi Fas’i konu etmis ve bu sayede musluman kulturunu tanitmis Brezilya’da. Ulkede buyuk yanki uyandiran dizi izlenme rekorlari kirdigi gibi, birçok sehirde oryantal dans kurslarinin açilmasina sebep olmus. Dizide kullanilan sarkilar arasinda Ajda Pekkan’in ‘Bir Gunah Gibi’ adli sarkisi da yer almis.

O Clone

2005 yilinda ‘América‘ yayinlanmis Brezilya’da. Bu dizide Amerika Birlesik Devletleri’ne goç eden ailelerin yasamlarindan kesitler sunmus Gloria Perez. Bu sayede ulkesi ABD kulturunu daha yakindan tanimis. Bu dizide buyuk bir ilgiyle izlenmis tabi.

América

Ve Gloria Perez’in 2009 yilinda ekrana tasidigi, Hint kulturunden izler tasiyan dizisi ‘Caminho das Índias‘ onun Brezilya’daki ununu perçinledigi gibi Amerikan televizyon odulu Emmy’e ulasmasini da saglamis. Perez o yil en iyi dizi dalinda Emmy odulu almis.

Caminho das Índias

Kisacasi Turkiye’yi bir Brezilya dizisine konu edecek yazar isini çok iyi yapiyor.

Ortadaki Gloria Perez

 

 

Yazı ihsanegriboyun.blogspot.com ‘dan alıntılanmıştır

 

 

İhsan Eğriboyun

http://twitter.com/#!/ihsn

You may also like

Comments

Comments are closed.