Türkiye

Yazar Erdoğan Akhanlı beraat etti

0

İstanbul Eminönü’nde 1989 yılında bir döviz bürosunun soygununa talimat verdiği gerekçesiyle yargılanan Erdoğan Akhanlı beraat etti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık Erdoğan Akhanlı katılmadı. Akhanlı’nın avukatı Haydar Erol, müvekkilinin olaydan sonra mağdurlarla yüzleştirilmediği ancak 10 gün sonra fotoğraf üzerinden teşhis işlemi yaptırıldığını belirtti.

Bu teşhiste, mağdurların Akhanlı’nın soyguna katılan 3 kişiden biri olmadığını kesin olarak teşhis ettiklerini belirten Avukat Erol, polis tutanaklarında yanıltıcı tabirler kullanıldığını vurguladı. Akhanlı’nın suçlamayla kesinlikle ilgisi olmadığını kaydeden Erol, müvekkilinin beraatini istedi. İddianamede ve savcılık mütalaasında, sıkıyönetim önceki dönemleri aratmayacak şekilde davranıldığını ifade eden Avukat Ercan Kanar da, müvekkilinin beraatini istedi.

Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, sanık Erdoğan Akhanlı, hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan dava açıldığını hatırlattı. Oybirliği ile verilen kararda, sanık Akhanlı’nın atılı suçu işlediğine ilişkin mahkumiyetine yeter ve esas, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı vicdani kanaat oluşturur delil elde edilemediği belirtildi. Atılı suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığını belirten Mahkeme Heyeti, Akhanlı’nın beraatine karar verdi.

Yazar ve İnsan Hakları Aktivisti Erdoğan Akhanlı’nın, 1989’da İstanbul Eminönü’nünde bir döviz bürosunun soyulması talimatını verdiği iddia ediliyordu. İddianamede Akhanlı’nın suç tarihinin 1989 yılı olması nedeniyle eski TCK kapsamında “Türkiye Cumhuriyeti Kanununun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men’e cebren teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyordu. Akhanlı, ölüm döşeğindeki babasını son kez görebilmek için geldiği Türkiye’de 10 Ağustos 2010’da tutuklanmış, 8 Aralık 2010’da da tahliye edilmişti. Bu sırada görmek için Türkiye’ye dönmeyi bile göze aldığı babası, o tutukluyken hayatını kaybetmişti.

İşte Akhanlı’nın Aralık 2010’da savunma bile yapmadan tahliye olduğu duruşmada avukatına okuttuğu mektup:

Duruşmada, sanık Erdoğan Akhanlı’nın yazdığı mektup, avukatı Haydar Erol tarafından mahkemeye sunuldu.

Mektupta yer alan ifadeler şöyle:
“Türkiye’ye gelişimin tek amacı olan babamı görme isteğim, savcının üzerime hoyratça boca ettiği ithamlar ve yargıçların keyfi kararlarıyla mutlak bir tarzda engellendi. Babamın 27.11.2010 tarihindeki vefatı, benim için tamiri mümkün olmayan bir kayıp, sözün bittiği bir an oldu. Herkesin bir miladı vardır. Tahliye, özgürlük, yurt gibi kavramlar milattan önceki anlamını yitirdi. Zamanında verilebilecek bir tahliye, sürgün günlerimin bitişi, Türkçe dili dışında kopmuş olduğum bu ülkeyle yeniden tanışmamda ilk adımı oluşturacaktı. Şimdi verilmesi muhtemel tahliye kararı, benim için bir özgürlükten ziyade, yeni ve son sürgünümün başlangıcı anlamını taşıyacak. Öteki olarak algılandığım ve acımasız bir reddedişle karşılaştığım bu ülkenin kendi yasalarını kötüye kullanan, ön yargılı, kibirli, vurdum duymaz savcılarına ve yargıçlarına söyleyecek sözüm yok artık. Davanın bütün aşamalarında mutlak bir suskunluğu seçiyorum.”

(Ajanslar)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.