Kadın

TBMM’de komisyon dediğin erkek olur

0

TBMM’de bu dönem oluşturula komisyonlarda erkek egemenliği hemen anlaşılıyor.

25’er milletvekilinden oluşan 3 ayrı komisyonda ancak birer kadın milletvekili yer aldı. Plan ve Bütçe Komisyonunda ise 39 erkek milletvekili, bir kadın milletvekili çalışacak.

BDP’nin de Meclis’teki İhtisas Komisyonları için görevlendirdiği milletvekillerini belirlemesinden sonra komisyonların üye yapısı da netleşti.

Kadın milletvekillerinin en çok çok sayıda yer aldığı komisyon Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu oldu. Başkanlığını Azize Sibel Gönül’ün yaptığı 25 kişilik komisyonda 20 kadın milletvekili yer aldı. En çok kadın milletvekilinin yer aldığı ikinci komisyon ise AB Uyum Komisyonu oldu. 25 kişilik bu komisyonda da 7 kadın milletvekili görev aldı. Anayasa Komisyonu’nda 6, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ile Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonlarında da 5’er kadın milletvekili yer aldı. Diğer komisyonlardaki kadın üye sayısı ise 2-3 arasında oldu.

Kadınların en az yer aldığı komisyonlar ise Tarım Orman ve Köyişleri, Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Dışişleri Komisyonu oldu. 25 kişilik Tarım Komisyonunda AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu, 25 kişilik Sanayi Komisyonunda AKP İzmir Milletvekili İlknur Denizli, 25 kişilik Dışişleri Komisyonunda AKP Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, 40 kişilik Plan ve Bütçe Komisyonunda ise BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan yer aldı.

(Yeşil Gazete, Milliyet)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.