Dünya

Protestolar İrlanda’da

0

ABD‘de “Wall Street’i İşgal Et” sivil girişimi etrafında örgütlenen gruplarla dayanışma sergilemek üzere Dublin‘de bir araya gelen göstericiler İrlanda Merkez Bankası‘nın önündeki eylemlerini sürdürüyor.

ABD’nin New York kentinde devam eden Wall Street protestoları, İrlanda’nın başkenti Dublin’e de sıçradı.

Kentin işlek caddelerinden Dame üzerindeki İrlanda Merkez Bankası binası önünde hafta sonundan bu yana kamp kuran göstericiler eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını bildirdi.

ABD’de “Wall Street’i İşgal Et” sivil girişimi etrafında örgütlenen gruplarla dayanışma sergilemek üzere Dublin’de bir araya gelen 50 kadar gösterici ve onları destekleyen onlarca katılımcı, sayıları New York’takilerle kıyaslanamayacak denli az da olsa seslerini duyurmaya çalışıyor.

İnternetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla destek toplayan ve “Dame Caddesi’ni İşgal Et” sloganıyla yola çıkan göstericiler, her gün çok sayıda Dublinlinin gelip geçtiği kaldırımlara kurdukları rengarenk çadırlarıyla dikkati çekiyor.

Grup, temel olarak, “Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’nın İrlanda’nın iç işlerine müdahale etmesine” karşı çıkıyor ve ülke yönetiminden halkın çıkarlarına öncelik verilmesini istiyor.
“Çoğunluğu temsil ediyoruz”

Herhangi bir siyasi parti adına konuşmadıklarını vurgulayan göstericiler, ABD’deki protestolara destek olmak üzere eylem başlatmış olsalar da yapılan açıklamaların odağında İrlanda’nın içinde bulunduğu ekonomik kriz ve siyasetçilerin bununla baş etme biçimi yer alıyor.

İrlanda hükümetinin AB ve IMF’den yardım almasına tepki gösteren eylemcilerden 37 yaşındaki Robin Wilson, “hükümetin AB’nin istediklerini yapmasının ve muhalefetin de hükümete bu konuda destek vermesinin, halkın büyük çoğunluğunun temsil edilememesine yol açtığını” söylüyor. “İrlanda’daki çoğunluğu biz temsil ediyoruz” diyen Wilson, bu eylem sayesinde yeni bir tartışma ortamı yaratılmasını ümit ediyor.

“IMF’nin gelişiyle kontrolü kaybettiklerini ve çok borca girdiklerini” belirten 23 yaşındaki Paul Moore da “Bu eylem, tüm bunların artık kimilerinin canına tak ettiğini gösterecek. Oturup insanların paramızı çalmasını seyredemeyeceğiz” diyerek Robin’in anlattıklarını destekliyor.

İki torunu olan Josephine O’Byrne da halkın gücünü daha fazla göstermesi gerektiğini belirterek, eyleme katılma amacını, “Gençler burada toplanarak çok güzel bir iş yapıyor. Benim yaşımdakiler tarafından da desteklenmeliler” sözleriyle açıklıyor.

Göstericiler arasında sıra dışı görünümüyle dikkati çeken genç sanatçı Emily Dawson ise “Dünyada iyi insanlara kötü davranılıyor. İnsanların temel ihtiyaçları bile karşılanmıyor” diyerek, eyleme katılma amacının “insan haklarını savunmak” olduğunu vurguluyor.

Eylemi İspanya’dan Monica Martinez ve Javier Solar gibi yabancı uyruklu katılımcılar da destekliyor.

Halk, kamp alanına erzak getiriyor

“Kalabildiğimiz kadar buradayız” diyen Dublinli göstericiler, eylemin gece de sürdürülebilmesi amacıyla Merkez Bankası binasının önüne 20’ye yakın çadır kurulduğunu, ancak gün içinde çok sayıda kişinin de destek için 9-10 saat kamp alanında kaldığını belirtiyorlar.

Kendilerine yiyecek, içecek ve battaniye tedarik eden halktan da büyük destek gördüklerini anlatan göstericiler, her gün saat 13.00-18.00 arasında toplantılar yaparak taleplerini megafonlar aracılığıyla duyurmaya çalışıyor.

Toplantılarda yapılan açıklamalara göre, “Dame Caddesi’ni İşgal Et” girişimine destek verenlerin dört temel talebi var: Eylemciler, “AB ve IMF’nin İrlanda’nın iç işlerinden uzak durmasını, özel borçların yükünün İrlanda halkının omuzlarına yüklenmemesini, ülkenin gaz ve petrol rezervlerinin sahipliğinin İrlanda halkına iade edilmesini ve gerçek bir katılımcı demokrasinin hayata geçirilmesini” istiyor.

İrlanda hükümeti geçen yılın sonunda ülke tarihinin en katı ekonomik önlemlerini hayata geçirerek ekonomik krizin altından kalkamayınca, AB ve IMF’den yardım talep etmek durumda kalmış ve kitleler halinde sokağa dökülen İrlanda halkından büyük tepki görmüştü.

İrlanda, 85 milyar Avroluk yardım paketi çerçevesinde, Ekim sonu itibariyle, AB ve IMF’den 30 milyar Avro’dan fazla kredi almış olacak.

(Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.