ManşetYerel

İstanbul’un Lüfer Bayramı

0

İstanbul Lüfer Bayramlarının ilki 15 Ekim cumartesi günü gerçekleşiyor. İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın kampanyasını bir adım daha ileriye taşımayı hedefleyen Slow Food Fikir Sahibi Damaklar grubu bundan sonra gelenekselleşmesini umdukları bir Bayram kutlamasına hazırlanıyor.

Lüfer Bayramı kapsamında düzenlenecek çok sayıda etkinlikten özellikle iki tanesi yoğun ilgi göreceğe benziyor. Çocuklarla “lüferin resmi”ni çizmeyi amaçlayan  “Anne bak! Lüfer Çizdim!” etkinliği 05-15 yaş grubuna yönelik olmakla beraber her yaştan katılımcıya açık bir resim atölyesi.

İstanbulluların şimdiden merakla bekledikleri asıl etkinlik ise İstanbul’un En Baba Lüferi” olta avı yarışması. Yarışma amatör ve profesyonel tüm balıkçılara açık Yarışmanın birincisine “fish finder” (balık bulucu) armağan ediliyor, ayrıca  ilk 10’a giren amatör ve profesyonel olta avcılarını da çeşitli süprizler bekliyor. Kuşkusuz yarışmada sadece olta ile avlanan ve 24 cm ve üstündeki lüferler değerlendirilecek. Tutulan balıklar  Cumartesi günü 11 30’dan itibaren Fındıklı parkındaki şenlikte jüri önüne çıkacak.

Hafta sonunda başlayan yağmurların lüferlerin gelişip serpilmesine yardım edeceğine dikkat çeken tecrübeli balıkçılar Cumartesi günü jüridekilerin işinin çok zor olacağını belirtiyorlar.

İstanbul kültürü, tarihi ve onu bereketli kılan tüm kaynakları ile ortak mirasımızdır diyen Slow Food yöneticileri “ İstanbul’un Lüfer Bayramı, lüferle kısıtlı bir bayram olmasın, uskumruyu, fıstık çamlarını, erguvanları, memba sularını, çeşmeleri.. İstanbul’u alsın beraberine; bu bayram İstanbul’a sahip çıkanların gururu olsun, bu gurur da ortak mirasımızın bereketine teminat olsun” diyorlar.

İstanbul Lüfer Bayramı 19 Ekim Çarşamba günü saat 1930’da Beyoğlu Yeşilev’de yapılacak bir toplantıda sıcağı sıcağına ele alınacak. Slow Food Fikir sahibi Damaklar grubu yöneticisi Defne Koryürek’in konuşmacı olarak katılacağı toplantı “İstanbul’un değerenlerine sahip çıkmak” başlığıyla düzenlenecek toplantıların da ilki olacak.

İstanbul Lüfer Bayramı etkinlikleri programı: http://www.fikirsahibidamaklar.org/lufer/

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.