KadınManşet

Cinsiyet ayrımı Avrupa’nın da sorunu

0

Avrupa’da cinsiyet tayini sorunu yükselen bir ivme yakaladı. Toplumlarda bir cinsin diğerine tercih edilmesi anlamına gelen uygarlık dışı bu durum Çin ve Hindistan’da sıkça görülüyor. Bu ülkelerin ailelerin tek çocuk sahibi olmasını zorunlu kılması ebeveynlerin çocukların cinsiyeti üzerinde seçici olmalarına yol açıyor. Son araştırmalar bu uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan ülkelerde de görüldüğünü ortaya çıkartması ise endişeyle karşılanıyor:

“Bence bu tür şeylerin yaşandığı açıkca söylenmeli. Bazı ülkelerde kadın erkek dengesinin kadınlar aleyhine bozulduğu gösterilmeli. Bu ülkelerin başında Ermenistan, Azerbaycan ve Arnavutluk geliyor.”

Dünya genelinde her 100 kız çocuğa karşılık 105 erkek çocuk doğuyor. Fakat Gürcistan’da bu 111’e, Ermenistan’da ve Azerbaycan’da ise 112’ye yükseliyor.

Ekonomik sebepler ailelerin erkek çocuk seçimde en önemli neden. Büyüyen çocuğun para kazanarak ailesini geçindireceği ve soyun yürümesi için gerekli olduğu kanısı hakim. Bu yöndeki cinsiyet tercihlerinin sonuçlarınınsa yirmi yıl içinde hissedilmesi bekleniyor. Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu üyesi Doris Stump gelişmelerden çok endişeli:

“Bu durumun yaratacağı başlıca sorun toplumda yeterince kadın kalmaması olacak. Erkekler az sayıdaki kadınlar için savaşacak. Örneğin Çin’de erkekler arasındaki şiddet ve ırza geçme olaylarında büyük bir artış yaşandı. Bunun yanında insan kaçakçılığı da fazlalaştı.

Komisyon, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerine cinsiyet tayininin yasaklanması çağrısında bulundu. Cinsiyete bağlı kalıtsal hastalıklar konusuysa bu yasağın dışında tutulacak. Fakat olayın bir de ahlaki yanı bulunuyor:

“Bu etik bir sorun. Acaba çocukları bir araba gibi alıp satacak mıyız? Bir otomobil mağazasına gidip bu defa kırmızı istiyorum, gelecek seferse mavi olsun mu deyeceğiz? Çocuklar konusunda daha çok tevazu göstermeli, doğanın verdiği kararı kabullenmeliyiz. “

(euronews)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.