Kadın

Kral kırbacı durdurdu

0

CNN Türk’ün haberine göre kadınların otomobil kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’ın Kralı Abdullah, kadınların araba kullanma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 10 kırbaç cezasına çarptırılan kadın hakkındaki kararı kaldırdı.

 Şeyma Hassaniye adlı kadın Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde geçen Temmuz ayında hükümet izni olmadan otomobil kullandığı için suçlu bulundu. Mahkeme Hassaniye’yi 10 kırbaç cezasına mahkum etti. Suudi kadınlar bu cezayı direksiyon başına geçerek protesto etti. Karar uluslararası alanda da tepki gördü. Gelişmelerin ardından Arab News gazetesine konuşan Şeyma Hassaniye ise kararı temyiz edeceğini söyledi. 

Ceza islamcıların reforma tepkisi

Bu cezanın Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınacağını açıklamasından kısa süre sonra verilmesi de dikkat çekti. Çünkü ülkede daha önce de otomobil kullanırken kadınlar yakalanmış ve ceza almamıştı. Kralın açıklamasından kısa bir süre sonra gelen bu ceza reformlara tepki olarak yorumlandı. Ayrıca mahkeme kararına karşı gösterilen tepki de ülkede bir ilki oluşturuyor. Arabistan’daki insan hakları savunucuları, kararı Kral’ın kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımasına karşılık İslamcıların bir intikamı olarak değerlendirdi.

Kararı Prenses Twitt’ledi

Gelişmelerin ardından Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Şeyma Hassaniye hakkındaki kırbaç cezasını kaldırdı. Suudi Prensi El Velid bin Talal‘ın eşi Prenses Emire el Tavil, kralın kararını internetteki sosyal paylaşım sitesi Twitter’da duyurdu. Tavil, “Allah’a şükür, Şeyma‘nın kırbaçlanması sevgili kralımızın sayesinde iptal edildi. Suudi kadınların çok mutlu olacaklarından eminim” dedi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.