Kadın

Diziler kadına şiddete davetiye çıkartıyor

0

Yeni yayın dönemiyle birlikte çeşitli TV kanallarında gösterime giren İffet, Bir Çocuk Sevdim, Sensiz Olmaz gibi diziler kadın örgütleri tarafından protesto ediliyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İffet dizisindeki tecavüz sahnesine ilişkin fragman ve haberlerin şimdiden tıklanma rekoru kırdığına dikkat çekerek, bu tür yayınların benzer olaylara davetiye çıkarmak anlamına geleceğini söyledi. Son dönemde yayına giren dizilerde kadınların aşağılandığına ve erkeklere mecbur bırakıldığına dikkat çeken Güllü “Bu diziler kadınların bugüne kadar kazanılmış haklarını geriye götürüyor, tecavüzün kadına yaşattığı derin psikolojik tramvayı yok sayıyor.” dedi.

Toplumun vicdanını kanatan Ayşe Paşalı cinayetinin Sensiz Olmaz dizisinde tam bir rol modele dönüştüğünü anlatan Güllü, kadın ve erkekelere biçilen rolleri şu sözlerle eleştirdi: “Astığı astık kestiği kestik, mutlak hakim, yıkıcı, karşısındakinin özgürlüğünü tanımayan; ama tüm bu özelliklerine rağmen aşık olunan ve uğruna yaşamlar feda edilen rollerde hep erkekler olurken, onlara tabii ikincil konumdaki rollerde kadınları izlemekteyiz”

Cana Güllü kadına şiddet sorununun çözümünde, medyadan ve dizi senaristlerinden beklentilerini şöyle sıraladı:

“Kadınlar, dizilerde sürekli olarak, ya saçını süpürge eden fedakâr anne, ya da işyerinde cinselliğini kullanarak yükselmeye çalışan sekreter rollerinde gösterilmesin. Senaryo yazımında kadın örgütleriyle işbirliği yapılsın.

Kadına şiddet konusunda ‘koruma ve cezalandırma’ düşünülebilir ancak, asıl konuşulması gereken ‘zihniyet değişimini’ nasıl sağlayacağımızdır. Bu bağlamda medyaya büyük görev düşüyor. Yazılı basında kadın cinayetlerinin manşete taşındığı bir dönemde, görsel medya hâlâ kadını ‘reyting malzemesi’ olarak kullanmasın.

Kadınların başarı öyküleri öne çıkarılıp, toplumdaki yerleşik kadın algısı değiştirilsin. Açık oturum ve tartışma programlarına daha fazla kadın konuşmacı davet edilerek bağımsız ve güçlü kadınlar daha görünür hale getirilsin.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.