Bilim-Teknoloji

Çin “Semavi Saray”ını fırlattı

0

NASA‘nın 30 yıllık Amerikan Uzay Mekiği Programı‘na son vermesinin ardından uzay Çinlilere geçiyor. Çin’in uzun yıllardır üzerinde çalıştığı “Semavi Saray” projesinin ilk kapsülü fırlatıldı.

Çin kendi uzay istasyonunu kurmak amacıyla gündeme getirdiği “Semavi Saray” projesinin ilk parçası olan 8,5 tonluk Tiangong-1 test kapsülü uzaya gönderildi. Çin’in projeyi başarıyla tamamlaması halinde, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) 2020 yılında devre dışı kalmasının ardından, uzaydaki tek istasyona sahip olma ihtimali bulunuyor. Uzay istasyonunun inşa edilmesine kadar sayısız test yapılması öngörülüyor.

2011 yılı sona ermeden Şenzou-8, yani “Sihirli Gemi-8” adlı insansız bir uzay aracı uzaktan kumanda edilerek Tiangong-1’e kenetlenecek. Ancak bu oldukça zorlu ve yüksek teknoloji gerektiren bir işlem. Zira bu sırada uzay araçları saatte 28 bin kilometre hızla Dünya’nın etrafında dönüyor olacak.

Çin’in planları büyük

İlk testlerin başarıyla sonuçlanması halinde Çin önümüzdeki yıl uzaya bu defa insanlı iki mekik daha göndermeyi hedefliyor. Tiangong-1’in görevi iki yıl sonra sona erecek. Ancak Çin şimdiden Tiangong-2 ve 3’ün planlarına başladı.

Tiangong-1 test kapsülünün aslında bu ayın başında fırlatılması hesaplanıyordu. Ancak Tiangong-1 test kapsülün kullandığıyla aynı tipteki bir taşıyıcı roketin düşmesi nedeniyle fırlatma ertelenmişti.

“Önlerinde uzun bir yol var”

Çin uzayla ilgili kaydedilen başarıları bir ulusal gurur ve güç gösterisi olarak görüyor. Ancak Avustralyalı uzay uzmanı Morris Jones, Çin’in kaydettiği başarılara rağmen yine de Rusya ve ABD’nin çok gerisinde olduğuna dikkat çekti.

Jones, “Birçok başarı kaydettiler. Ancak önlerinde almaları gereken daha uzun bir yol var. Yaklaşık olarak ABD ve Rusya’nın 1960’larda ulaştıkları seviyede oldukları söylenebilir” dedi.

(DW)

You may also like

Comments

Comments are closed.