Kadın

“Kadına şiddette Avrupa Konseyi Sözleşmesi uygulansın”

0

CHP Grup Başkanvekili Emine Tarhan ve CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, kadına şiddetin önlenmesine yönelik yasa teklifi verdi. MilletvekilleriKadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” hakkında TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, daha önce yapılan anayasa değişikliğiyle kadına yönelik pozitif ayrımcılık getireceğini söyleyenlerin, kadına yönelik şiddete ivme kazandırdığını savunan Tarhan, şunları söyledi:

”Kadınlar sürekli karşı cinsi tahrik ettiği imasıyla toplumsal yaşamdan geri çekilmeye ve adeta görünmez olmaya zorlanıyorlar. Kentlerimiz çocuk gelin ve çocuk annelerle dolduruluyor. Kadının tercihlerine hiç değinmeden, en az üç çocuk nasihat edilir, ikinci sınıf statü atfeden emirlerle eve kapatılıp, üretim ve yaşamdan kopartılırken, kadın -erkek eşitliğine inanmadığını söyleyen bir Başbakan tarafından yönetilen ülkemizde, artık kadın bugün itibariyle tabeladan indirildi.”

CHP’li Tarhan, HSYK’nın, ilk uygulamasının yüksek yargıda kadın temsilini yüzde 36’dan yüzde 2’ye indirmek olduğunu ve kadının tecavüzcüsüyle evlenmesini önerdiğini ileri sürerek, şöyle devam etti:

”HSYK ancak birden çok tecavüzcü bulunması halinde, adaleti hangi tecavüzcüyle evlenerek sağlayacağını henüz çözememiş anlaşılan. Kadının kimlik ve iradesini yok sayan, zora dayalı olarak dersinin verilmesini örtülü olarak destekleyen, tecavüzcüsü bile olsa erkekler tarafından kontrol altında tutulmalarını sağlayan bir zihniyet ülkemizde egemen olmaktayken… Bağlayıcı metinlerin uygulanabilir olmasını sağlayan şey, yani zihniyet değişikliği, kadını bir nesne olarak görmekten vazgeçmektir; asıl yapmamız gereken budur.”

“Devlet bu sözleşmeyle sorumluluk almıştır.”

CHP Ankara Milletvekili
Gülsün Bilgehan da yasa teklifi hakkında bilgi verdi. Avrupa Konseyi bünyesinde hazırlanan sözleşmenin, 7 Nisan 2011’de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülke tarafından imzalandığına işaret eden Bilgehan, kadınlara yönelik şiddeti önlemeye yönelik çok kapsamlı bir sözleşme olduğunu söyledi. Bilgehan, sözleşmeye göre, devletin, kadınlara yönelik şiddette sorumluluk aldığını, verilecek tazminatlarda ciddi yükümlülükler altına girdiğini anlattı.Bilgehan, ”Sözleşme, kadına karşı şiddetin nedenlerini, şiddetten korunma amaçlı olarak alınacak yasal ve diğer önlemleri ayrıntılı biçimde açıklamakta, mağdurların ve çocukların hukuki, tıbbi, psikolojik, ekonomik olarak korunmaları, eğitilmeleri, güçlendirilmeleri için bütün tedbirleri almanın devletin görevi olduğunu açıkça kabul etmektedir” diye konuştu.(Gerçek Gündem)

Sözleşmenin, kadına yönelik şiddeti önlemek için yasalar çıkarma, tazminat verme zorunluluğu getirdiğini belirten

Bilgehan, devletin mağdurlara maddi yardım yapması, gerektiğinde tazminat ödemesine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı sözleşmenin, çekincesiz olarak onaylanmasını istedi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.