Sivil Toplum

Nefret suçları ve yeni anayasa tartışılacak

0

Yeni anayasa tartışmaları Türkiye’de son dönemin siyasi gündeminin merkezinde yer alıyor. Öte yandan, insan hakkı ihlalleri ile mücadeleyi düzenleyen mevcut mevzuatın eksikliği de önemli bir sorunsal oluşturuyor. Şu an taslak halinde olan ayrımcılık yasasına* ek olarak nefret suçları yasası da bu mücadele için yaşamsal önemdeki yasal gereksinimleri sağlayabilir. Temel metin olarak yeni anayasa, Türkiye’nin toplumsal yapısı ile bileşen kimlikleri yeniden tarif edecek; kamunun her kimliğe karşı yükümlülüklerini somutlaştıracak. Bu açıdan anayasa, ayrımcılık ve nefret suçları karşıtı yasalar için başat belirleyicilikte olabilir.

Sosyal Değişim Derneği tarafından düzenlenen panelin moderatörlüğünü Nurcan Kaya yaparken konuşmacılar Levent Korkut, Orhan Kemal Cengiz ve Osman Can olacak.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan nefret suçu uzmanı Carolyn Bys ile ABD’den Karalama Karşıtı Birlik (Anti-Defamation League) hukuk danışmanı Robert O. Trestan misafirler arasında yer alacak.

İstanbul’da 30 Eylül Cuma günü saat 19’da Taksim Hill Hotel’de gerçekleşecek etkinlik ücretsiz ve herkesin katılımına açık.

* Google’da “ayrımcılık” ve “içişleri” yazıldığında çıkan ilk İçişleri Bakanlığı linkinden taslağın son haline ulaşılabilir.

 

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.