İklim KriziManşet

İklim Değişikliği Pakistan’ı yine vurdu!

0

İnsan nedenli iklim değişikliği nedeniyle geçtiğimiz sene yaşanan ağır yağış ve sel olaylarında binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve 20 milyon kişinin ağır etkilendiği Pakistan’ı aşırı ve ani bastıran muson yağmurları bu sene de vuruyor.

Ağustos sonunda başlayan yağmurlarda şu ana kadar 14.000 baş hayvanın sel nedeniyle boğularak, açlıktan veya toksik sel sularını içerek öldüğü bildiriliyor. Pakistan Tarım ve Gıda Bakanı “Acil olarak birşeyler yapmak zorundayız, yoksa durum çok kötü bir hal alacak” sözleriyle uluslararası kamuoyunu yardıma çağırdı.

Pakistan’ın güney bölgelerinde etkili olan seller nedeniyle ölen hayvanlar kısa sürede bir felakete neden olabilir. Bölgede yaşayan çoğu ailenin sahip olduğu 2-3 hayvanın ölmesi yoksullukla boğuşan kırsal kesimin tüm gelir kaynağını yok etmiş oluyor. Bunun yanısıra ölü hayvan cesetleri suyu zehirleyerek insanlara hastalık yayıyor. Bu nedenlerle Pakistan’da bulunan yardım dernekleri tam mesai ölü hayvan cesedi toplama ve imha etmeyle uğraşıyor. Toplama çalışmalarını koordine eden Ramesh Lal, “O kadar fazla ölü hayvan var ki, sayamıyorum bile. Çok zor ve riskli bir iş, ama ülkemiz ve insanlarımız için bunu yapmak zorundayız.” diyor.

Diğer yandan sellerden henüz etkilenmemiş hayvanlar için aşı kampanyaları başlatıldı. Ülkenin dört bir yanında gelen veterinerler binlerce baş hayvanı sel sularıyla bulaşabilecek hastalıklara karşı aşılıyor.

Uzmanlara göre şu anda yaşananlar önümüzdeki üç ay içinde yaşanacakların sadece ufak bir kısmı. An itibariyle 2 milyon insanın sel sularıyla bulaşan hastalıkları kaptıkları tahmin ediliyor. Bölgede çok sayıda doktora da ihtiyaç var. Aşılama kampanyasında çalışan Dr. Muhammed İlyas şunları aktarıyor “Bu tür krizlerde insanların çoğu sel nedeniyle kirlenmiş suları içmek zorunda kalır. Bu yüzden ölen hayvan sayısı arttıkça bu insanların karşı karşıya kalacağı öldürücü hastalıkların sayısı ve yaygınlığı artacaktır. Bu da şu demek, eğer hayvan ölümleriyle başa çıkamazsak bu bölgedeki milyonlarca insan önümüzdeki 3 ay boyunca çok ciddi bir felaketle karşı karşıya kalacak…”

Hayvanlarını kurtarmak için varını yoğunu ortaya koyan yerli halk ise şu ana kadar ölen hayvan sayısının 14.000’in çok üzerinde olduğunu iddia ediyor. Bölgede hayvancılık başlıca geçim kaynağı. Bu nedenle iki buçuk ay daha devam etmesi beklenen muson yağmurlarının bölge ekonomisini de tamamen yok etmesinden endişe ediliyor. Sellerin şu ana kadar verdiği zarar en az 15 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Uzmanlar artık her sene görülmeye başlanan bu ve benzeri “aşırı” doğa olaylarının başlıca ve doğrudan sorumlusunun insan kaynaklı iklim değişikliği olduğu konusunda hemfikir. Türkiye ise iklim değişikliği konusunda durumu daha da kötüleştiren bir politika izlemekle suçlanıyor. Bu nedenle 350.org un 24 eylülde tüm dünyada düzenleyeceği eylemlerden biri de İstanbul’da yapılacak. Eylemi düzenleyenler, bu tür felaketleri durdurmak için herkesi 24 Eylül’de Kadıköy’e çağırıyor. (İlgili haber için tıklayınız)

 

Yeşil Gazete, Al Jazeera

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.