Kültür-Sanat

Bienal eşcinselliği tartıştırıyor

0

Kutluğ Ataman’ın askeri hastaneden aldığı ve “İsimsiz” (Ross) bölümünde sergilediği Sağlık Raporu, 12. İstanbul Bienali’nde en çok tartışılan işlerden biri oldu.

Yurtdışında aldığı birçok ödülle son yıllarda dünyada çağdaş sanatın yükselen isimlerinden biri olarak gösterilen Kutluğ Ataman, 12. İstanbul Bienali’nde sergilediği sağlık raporuyla dikkat çekti. Bienalin “İsimsiz” (Ross) başlıklı bölümünde ilk bakışta pek dikkat çekmeyen iki sayfalık bir resmi belge asılı.

Dikkatle bakanlar bunun 01.12.2010 tarihinde düzenlenmiş, askeri hastaneden alınmış bir Sağlık Raporu olduğunu görüyorlar. Raporda “Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Raporu” yazılı kutunun yanında, “Bulgular” üst başlığının hemen altında büyük harflerle yazılmış bir metin var.

‘MİMİK VE JESTLER EFEMİNE’
Metin şöyle başlıyor: “Ruhsal Muayenesi: Dış görünümü yaşında. Ayakta. Çevresine ilgisi normal. Özbakımı iyi. Mizacı sakin. Sosyabilitesi saygılı. Konuşma efemine. Ses tonu efemine. Mimik ve jestleri efemine. Hareketler efemine. Serbest zamanlarında gezer dolaşır. Uyku tabii. Yeme tabii. İşeme tabii…”

Raporun ilerleyen bölümlerinde ise şöyle yazıyor: “Düşünce içeriğinde kadınlara ilgi duymama, erkeklere ilgi duyma ile ilgili düşünceler ön plandadır. Dikkat tabii, bellek tabii…” Rapor Ataman’ın genel sağlık durumuyla ilgili bu tür bilgilerle sürdükten sonra son bölümde konu yeniden eşcinselliğe geliyor:

“Öyküsünden: Çocukluk döneminden beri kızlarla kız oyunları oynama, erkeklere ilgi duyma, kadınlara ilgi duymama ve hiç ilişkiye girmeme. 17 yaşından beri erkeklerle cinsel ilişki kurma, eşcinsel evlilik yapma tarzındadır. Belgelerinden: Yurtdışından alınma June 2006 tarihli sertifikada eşcinsel evlilik yaptığı bildirilmektedir.” Raporun ikinci sayfasında Tanı bölümünde “Homoseksüalite” yazıyor. Karar bölümünde ise “Barışta ve seferde askerliğe elverişli değildir” deniyor.

Habertürk – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.