Doğa Mücadelesi

İzmit’te Posco’ya karşı kefenli eylem

0

İzmit’te Alikahya Mahallesi’ne kurulacak olan demir çelik fabrikasına karşı halk kefenli bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

İzmit Alikahya mahallesinde, Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan Güney Kore kökenli Posco demir çelik fabrikasına tepki gösteren halk fabrikanın kurulacağı alanın karşısına giderek büyük bir eylem yaptı. Eylemde fabrikayı kefenler giyerek protesto eden İzmitliler yaptıkları konuşmalarla fabrikayı neden istemediklerini anlattı.

Yapılan eyleme CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Nedim Kara, Halkevleri Saraybahçe Şube Başkanı Mihrican Atalay, EMEP Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir, TKP Kocaeli İl Başkanı Barbaros Tantan, CHP İzmit İlçe Başkanı Ömer Hazer, BES Kocaeli Şube Başkanı Akın Şişman, Alikahya Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Fatma Keskin, CHP İl Genel Meclis üyeleri, Alikahya Mahallesi Sakinleri çeşitli siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Kandıra civar köyleri de yapılan eyleme otobüslerle gelerek destek verdi.

Çalışmaların sürdüğü fabrika alanın çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Kocaeli İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur da protestoları uzaktan izledi.

Kefen giydiler

Eyleme katılanlar kefen giydiler, yere uzanarak fabrikayı protesto ettiler. Eyleme kadınların ve çocukların yoğun katılımı dikkat çekti. Eylem programı BES Kocaeli Şube Başkanı Akın Şişman’ın konuşmasıyla başladı. Şişman açılış konuşmasında halk kürsüsü kurulacağını söyledi. Fabrikanın kurulması için çıkarılan ÇED raporuna karşı halk raporunun da çıkarıldığını ve halkın istediği gibi fikirlerini traktör üzerinden duyurabileceğini söyledi.

Halk kürsüsünde konuştular

Yapılan gösterilerde traktör kasasında halk kürsüsü kuruldu. Halk kürsüsünde konuşan ilk isim Alikahya Mahallesi’nden Ali Parlak oldu. Parlak hiçbir şekilde fabrikayı kurdurmayacaklarını ve başbakanlığa dilekçe yazdığını söyleyerek, “dilekçeme başbakanlık tarafından cevap verildi. Verilen cevapta kararın halk ile birlikte verileceği söylendi ama bize söz hakkı bile verilmedi” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar traktörün üzerine çıkarak yaptığı konuşmada, “ben Kocaeli’de doğdum büyüdüm. Sizlerle birlikte büyüdüm. Posco’nun yapılması ile ilgili çevre toplantısına katıldım. Pos bıyıklı bir adam toplantıda, ‘bu fabrikanın kurulmasına karşı çıkanlar teröristtir’ dedi. Ben de sen ne hakla bunu söylersin. Başbakan’ın Hopa’da dediği gibi bunu söyleyemezsin dedim ve sustu. Kocaeli İstanbul’un çöplüğü haline getirilmeye çalışılıyor” dedi.

Temel atma töreni 28 Eylül’de

Alikahya Asım Kibar Sanayi Bölgesi’nde 28 Eylül günü düzenlenecek temel atma töreni ile açılacak olan demir çelik fabrikasına 30 bin kişinin yaşadığı Alikahya Mahallesi halkı iki temel gerekçe ile itiraz ediyor:

Fabrikanın kurulması planlanan alanların yüzde 70’i nin tarım alanı yüzde 30’u nun konut alanı olmasına rağmen kamu yerine Posco’ya verilmesi ve fabrikanın çevre için yayacağı kanser riski…

You may also like

Comments

Comments are closed.