DünyaManşet

Berlin Eyalet Seçimleri’nde Yeşiller ve Korsanlar damgası

0

Wowereit'e karşı yarışan Yeşiller'in adayı Renata Künast'dı

Berlin’de yapılan eyalet seçimlerinden Sosyal Demokrat Parti birinci çıktı. Seçimin en dikkat çekici sonucu ise Korsanlar Partisi’nin eyalet meclisine girme şansı yakalaması, Hür Demokratların ise dışarda kalması oldu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan eyalet seçimlerini beklendiği gibi Sosyal Demokrat Parti kazandı.

Kesin olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti yüzde 29 civarında oy alırken, ikinci sıraya yerleşen Başbakan Angela Merkel’in partisi Hrıstiyan Demokrat Birlik de oyların yaklaşık yüzde 23’ünü aldı.

Seçimlere iddialı katılan Yeşiller’in yüzde 18 civarında oy aldığı, Sol Parti’nin de yüzde 11’in üzerinde çıktığı görülüyor.

Seçimlerin kaybedeni

Seçimlerin kaybedeni Alman hükümetinin koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti. İktidar ortağı Hür Demokratlar yüzde 2’nin altında oy alarak Berlin Eyalet Meclisi’ne girmeyi başaramadı. Hür Demokratlar 2006 yılındaki seçimlerde yüzde 7,6 oy almıştı.

Seçimlerin en dikkat çekici sonucu ise Korsanlar Partisi’nin büyük bir başarı yakalaması oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 8,6 oranında oy alan parti, yüzde 5’lik seçim barajını aşarak Almanya’da ilk kez bir eyalet parlamentosuna girmeyi başardı.

Yeni koalisyon ortağı aranıyor

Elde edilen sonuçlara göre, Berlin’e hükümet eden Sosyal Demokrat Partili şimdiki Belediye Başkanı Klaus Wowereit görevinde kalmaya devam edecek.

Ancak Sosyal Demokrat Parti’nin, şimdiki ortağı Sol Parti ile yeterli çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle Berlin’de bir koalisyon ortağı bulması gerekiyor. Sosyal Demokrat Parti’nin Yeşiller ya da Hrıstiyan Demokrat Birlik’le ortaklığa gitmesi bekleniyor.

Seçimlere katılım

Berlin’de seçimlere katılım oranının ise yüzde 59’u bulduğu açıklandı. Sandık başına çağrılan 2 milyon 47 bin seçmen yeni eyalet meclisi temsilcileri ve yeni ilçe yönetimlerini belirlemek için oy kullandı.

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.