Spor

Göztepe-Karşıyaka derbisine saatler kaldı!

0

1981 yılındaki unutulmaz maçla hafızalara kazınan ve dünyaca ünlü derbilerden biri olan Göztepe-Karşıyaka çekişmesine saatler kaldı.

16 Mayıs 1981 yılında İzmir’de oynanan Göztepe-Karşıyaka maçı, bir 2. Lig müsabakasına gelen taraftarların sayısıyla rekorlar kitabına geçmişti. Resmi kayıtlara göre 80 bin, anlatılanlara göreyse 100 bin taraftar golsüz beraberlikle sona eren ve yıllarca anlatılan/anlatılacak derbiyi izlemişti.

İki takım, yedi yıllık bir aradan sonra, yarın 60 bin kişilik İzmir Atatürk Stadı’nda 39. kez kozlarını paylaşacak. İki takım arasında bugüne kadar oynanan müsabakalarda Karşıyaka’nın 15’e 14 üstünlüğü bulunuyor. 8 Şubat 2004 yılında oynanan son maçı da Karşıyaka 5-2 ile kazanmıştı. İki takım arasındaki dev derbiyle ilgili rakamlar sonsuza kadar türetilebilir. Yeni Asır Gazetesi’nden Gökhan Özyurtlu Türk futbolunun bu çok özel derbisinin nabzını tuttu. Kim kazanır, takımların eksikleri neder? Ünlü isimler bu maç için neler söyledi?

Karşıyaka mı kazanır?
“İzmir kulüplerinin 19 yöneticisinden altısı Karşıyaka, dördü de Göztepe kazanacak derken, dokuz kişi maçın berabere biteceğini söyledi

Aynı soruya 13 teknik direktörden sadece biri ‘Göztepe kazanır’ cevabını verdi. Üç kişi “KSK yener” tahmini yaptı, beraberliğe 9 oy çıktı

Derbi için tahminde bulunan 18 spor yazarından 7’si KSK’yi favori olarak gösterdi. Göztepe’ningalibiyetine 2 oy çıkarken 9 kişi beraberlik dedi

Dünya derbileri arasında gösterilen ve yarın 39. resmi maçına çıkacak olan Göztepe ve Karşıyaka’yı 24 saat kala kantara çıkardık. Teknik direktör, yönetici ve spor yazarlarından oluşan 50 kişiden 27’si derbinin berabere biteceği tahmininde bulundu. 50 kişiden 27’si yüzde 54’lük payla maçın berabere sonuçlanacağını söylerken 10 kişi mücadelenin 1-1 sonuçlanacağını iddia etti. 16 kişi Karşıyaka kazanır diyerek derbide yeşil-kırmızılılara yüzde 32’lik şans tanıdı. Tahminde bulunan 7 kişi ise Göztepe’nin kazanacağını söyledi. Yani Göztepe’nin galibiyetine yüzde 14 şans tanındı.

İzmir kulüplerinde yöneticilik yapmış ve hala yapmaya devam eden 19 kişiden 6’sı ‘Karşıyaka mutlaka kazanır’ derken 4’ü Göztepe’ye şans tanıdı. Dokuz kişi ise derbide puanların paylaşılacağı yönünde görüş bildirdi. İzmir’e görev yapmış 13 teknik adamdan 9’u derbiden beraberlik çıkacağını söylerken 3’ü Karşıyaka, biri ise Göztepe’nin 3 puana yakın olduğunu iddia etti. Görüşünü aldığımız İzmirli 18 spor yazarı ise yine ön planda beraberliği tuttu. 9 gazeteci ‘eşitlik bozulmaz’ derken Kaf-Kaf’a 7, Göztepe’ye ise 2 oy çıktı.”

Göztepe’nin eksikleri
Derbi hazırlıklarını sürdüren Göztepe’de Teknik Direktör özcan Kızıltan’ın kadroda değişiklik yapması bekleniyor. Sarı-kırmızılı ekipte genç Emre’nin maça yedek başlaması ve yerine tecrübeli Korhan Öztürk’ün 11’de sahaya çıkması gündemde. Öte yandan Göztepe dün çalışmalarını basına ve taraftarlara kapattı. Sarı-kırmızılı takımda sakatlığı süren Türker ve geçen sezondan cezası devam eden Şamil dışında eksik bulunmuyor.

Karşıyaka’nın eksikleri
Karşıyaka, Göztepe maçının hazırlığını dün Çiğli Selçuk Yaşar Tesisleri’nde yaptığı basına kapalı idmanla sürdürdü. Adanaspor karşısında gördüğü kırmızı kartla cezalı duruma düşen Ahmet Burak Solakel’in yerine derbide Erhan Kavak’ın görev alacağı öğrenildi. Yeşil-kırmızılılar, bugün Bornova Anemon Otel’de kampa girecek ve maç saatini bekleyecek.

Rıdvan Dilmen ne dedi?
Rıdvan Dilmen: İki takım da çok iyi kadrolar kurdu. Derbi öncesi skor tahmininde bulunmak istemiyorum. Ancak herkes Karşıyaka ile olan gönül bağımı biliyor. İnşallah derbiye yakışan, maça gelenlerin keyif alacağı bir müsabaka olur. Benim İzmir’den tek isteğim KSK, Göztepe ve Buca’nın hep birlikte Süper Lig’de yer alması.

Yılmaz Vural: İzmir derbisi tatlı başlasın ve tatlı bitsin. Çeşme’de bulunduğum için basından derbiyi yakından takip ediyorum. Kentte çok büyük bir heyecan var. Bu İzmir için özlenen bir tablo. Umarım saha içi olaylarla değil saha içinde yaşanacak güzellikler ile tarihe geçer. Atatürk Stadı’nda ben de yerimi alacağım.

Nevzat Güzelırmak Bu mücadele Süper Lig’deki pek çok maçtan önemli
Gürsel Aksel, Fevzi Zemzem ve Ali Artuner ile birlikte Göztepe’nin 1960-70’lerdeki efsane kadrosunun unutulmaz isimlerinden biri olan Nevzat Güzelırmak da derbiyle ilgili konuştu.

“Denizli’de izlediğim Göztepe, öne sürülen “En iyi takımı kurduk” sözlerine karşılık veremeyecek hatalar yaptı. Örneğin Evren-Bülent Bal defans göbeği ağır göründü, hızlı ataklarda dağıldı, zor durumlar yaşadı. Karşıyaka’nın seri yabancıları Agbetu ve Adiyiah önünde verecekleri randıman maçın ibresini değiştirme yönünden çok önemli. Buna karşılık ben Yasin Avcı-Aydın Karabulut hücum ikilisiyle Göztepe’nin kanatları iyi kullandığı taktirde hayli gol pozisyonu yakalayacağını tahmin ediyorum. Kaleciler konusunda tarafların birbirine açık üstünlüğü yok. Göztepe’de Akın tecrübeli, Karşıyaka’da da Necati genç olmasına karşın gelecek vadediyor. Kalesinde sakin ve dikkatli olan başarı şansını artıracaktır. İki takımın da ilk maçlarını kaybetmeleri, “İkinciyi de kaybedersem bocalamaya girerim” endişesini yaratacağı için özellikle ilk 20 dakikanın son derece kontrollü geçeceği, tarafların defans-orta saha bloklarını kalabalık tutarak kontrataklarla sonuç arayacakları görüşündeyim. Tabii iki takımın derbi mücadelesinde seyircinin Göztepe-KSK ezeli rekabetine yaraşacak derecede olaysız bir maç geçirmeleri dileğini tekrarlarken maçın hakemi M.Kamil Abitoğlu’na sesleniyorum: “Bu maç Süper Lig’deki pek çok maçtan önemli. ‘Bank Asya Ligi’dir nasıl olsa kolay geçer’ rehavetine girmeden Türkiye’nin gözünün üzerinde olduğu bu maçta gerekli titizliği göstermelisin”

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.