Kadın

Yargı mensuplarından ilginç (!) öneriler

0

Radikal Gazetesi’nin ‘Bu kafayla şiddet bitmez’ manşetiyle verdiği habere göre Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) düzenlenen ‘yargının hızlandırılması ve sorunların tespit edilmesi’ toplantısında hâkim ve savcılar iş yükünün azaltılmasını sağlamak üzere inanılmaz önerilerde bulundu. Bunlar arasında tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsüyle evlenmesi halinde davanın düşürülüp işgücünün azaltılması da yer alıyor.

Toplantılara katılan hâkim ve savcılardan gelen öneriler ‘Yargıda Durum Analizi’ isimli raporda toplandı. Söz konusu öneriler HSYK tarafından öncelik sıralamasına göre, Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara iletilecek. Görüşülen pek çok farklı konuya dair talep ve önerilerin yer aldığı raporda, kadına yönelik şiddetle ilgili şaşkınlık yaratan fikirler de yer aldı. Önerilerden bazıları şöyle: “Adli Tıp’tan cinsel suçlarla ilgili daha hızlı rapor alabilmek için ‘beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı’ araştırması yerine sadece ‘beden sağlığının bozulup bozulmadığı’ araştırılmalı. 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarları düşürülmeli, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 434. maddesindeki uygulama yeniden hayata geçirilmeli.”

Yürürlükten kaldırılan bu madde kaçırılan veya alıkonulan kadının evlenmesi halinde koca hakkındaki cezanın 5 yıl ertelenmesini öngörüyor. Ayrıca söz konusu madde mağdurun tecavüzcüsüyle evlenme maddesi olarak yoğun şekilde tartışılmıştı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.