ManşetTürkiye

Türkiye muhalif yarbayı Esad’a teslim etti mi?

0

Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığınan bir muhalif ile Yarbay Hüseyin Harmuş’un Suriye’ye iade edildiği öne sürüldü.

Radikal Gazetesi’nden Çağıl Kasapoğlu’nun haberine göre Haziranda Hatay’daki Yayladağı kampına gelen ve o günlerde kamp hayatını Radikal’e ‘Esma’ ismiyle anlatan Suriyeli mülteci Huda Kassum, yeniden gazeteye ulaşarak eşi Mustafa Muhammed Kassum’dan 28 Ağustos’tan bu yana haber alamadığını belirtti. Kassum, muhalif gösterilerde başı çeken eşinin dokuz gün önce ‘kimliği belirsiz kişiler’ce Suriye’ye geri gönderildiğine dair haberler aldığını öne sürdü.

İdlib birliklerinin komutanı Hüseyin Harmuş da 9 Haziran’da YouTube’da paylaştığı görüntülerde Suriye ordusundan ayrılıp ‘Özgür Arap Suriye Ordusu’nu kurduğunu ilan etmişti. Haziranda Suriye’den kaçan Harmuş, Hatay’a sığınmıştı. Huda, eşi ve Harmuş’un aynı gün kaybolduğunu iddia etti. Huda’nın iddiasına göre Kassum, kampa yardım için gelen bir Fransız doktorun ziyaretinde çıkan tartışmalar nedeniyle Reyhanlı kampına gönderildi. Burada iki gün kaldıktan sonra 28 Ağustos’ta ifadesi alınmak üzere Antakya karakoluna götürüldü, bir daha da haber alınamadı.

Aynı gün Harmuş’un da sorgulandığını iddia eden Huda, eşi Mustafa ile Harmuş’un bağlantısı olmadığını ifade etti. Huda, “Sadece yaşayıp yaşamadığını bilmek istiyorum. Antakya’da hapse attılarsa da orada tutsunlar ama bana nerede olduğunu biri söylesin” dedi. Radikal’in iki haftadır izlediği olayla ilgili dün tekrar konuşan Huda, “Kocamı Suriye’ye göndermişler. Türk hükümetinin yapmadığını biliyorum. Ancak Suriye istihbaratının işi olabileceğini söylüyorlar” diye konuştu.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatam House Uluslararası Araştırmalar Merkezi üyesi Suriyeli gazeteci Vahid Sokur, Şam’daki kaynaklarına dayanarak Radikal’e, Kassum ve Harmuş’un Suriye istihbaratınca yakalanarak hapse atıldığını iddia etti. Suriyeli kaynaklar da Yarbay Harmuş’un Suriye güvenlik güçlerinin eline geçtiğini iddia etti.

Türk diplomatik kaynaklar, kayıp Suriyeli Kassum’la ilgili araştırma yaptıklarını açıkladı:
“Biz insani nedenlerle ülkemize sığınmış kimseyi iade etmeyiz. Kimseyi göndermedik. Bu haberleri kamplardan rahatsızlık duyan Suriye yayıyor. Korktuğu için kamplara girişte asker olduğunu ve ismini saklamış olabilir ya da Şam yönetiminin tehdidine boyun eğip geri dönmüş de olabilir” dedi. Kamplara 20 binden fazla insan girdiğine dikkat çeken bir yetkili, “11 bin kişi çıkış yapmış ama şu anda altı kampta 7 bin 550 kişi var. Rakamdaki tuhaflık trafikten kaynaklanıyor. İsimleri kontrol etmek zor.”

Guardian: 9 PKK’lı ile takas edildi İngiliz Guardian gazetesi ise, bugünkü sayısında Hüseyin Harmuş’un Türkiye tarafından 9 PKK’lının teslim edilmesi karşılığında Suriye’ye iade edildiğini iddia etti. Gazete haberini, insan hakları konusunda çalışmalar yaptığını iddia ettiği bir Kürt kuruluşuna dayandırdı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.