Doğa Mücadelesi

Tortum’da halk kazandı

0

Erzurum‘un Tortum İlçesi‘ne bağlı Bağbaşı Beldesi‘nde yapılacak olan Hidro Elektrik Santraline (HES) karşı çıkan halk, iş makinesi önünde oturup çalışmayı engelledi.

Çok sayıda jandarma, çevik kuvvet ve özel güvenlikçinin tedbir aldığı bölgede 06.30’dan 18.30’a kadar yapılan eylem nedeniyle namazlar dışarıda kılınıp, yemekler de kayalıkların arasında yendi. Tortum’un Bağbaşı beldesinde HES çalışmaları sabah erken saatlerde başladı. İş makinesini gören belde sakinleri peşinden giderek aracı durdurdu. Yaklaşık 500 kişi iş makinesinin önüne oturup çalışmasını engelledi. Çok sayıda jandarma, çevik kuvvet ve özel güvenlik ekibinin tedbir aldığı eylemde köylüler, namazlarını arazide kıldı. Cami Mahallesi muhtarı Ali Adalar, nöbet tutanlara ekmek arası domates dağıttı.

Köylülerin avukatı Ercüment Şenol, köylülerin Erzurum ve yöresindeki suları kurtarmak istediklerini belirtti. HES firmasının özel güvenlikçilerinin halkı tahrik ettiğini ileri süren Şenol, “Beldeliler sadece oturma eylemi yapıyorlar. Erzurum yöresindeki suları kurtarmak istiyor. Anayasanın kendilerine vermiş olduğu toplanma hakkını gerçekleştiriyorlar. Kimseye yaklaşmıyor, sadece oturuyorlar. Bu son derece yasaldır. Özel güvenlikçileri buradan çeksinler, yoksa daha nahoş olaylara sebebiyet verecektir” dedi.

Avukat Ercüment Şenol, konuşmasında 6 Eylül günü bölgede HES’e tepki için düzenlenen oturma eyleminde ’görevi yaptırmamakta direnme’ eylemine katıldığı gerekçesiyle Tortum Sulh Ceza Mahkemesinin 17 yaşındaki L.Y.’ye verdiği cezaya itiraz ettiklerini söyledi. Şenol, mahkemenin verdiği kararın kalkabileceğini bildirdi.
Bağbaşı Belde Belediye Başkanı Başkan Karabey Eroğlu, sıkıntının çözüleceğini belirterek “Bizim amacımız 4 ay boyunca beldemize su verilmesidir. Tarım zamanı boyunca su verilsin o bize yeter. Yetkililerler görüştük bir hafta boyunca çalışma olmayacak. Sonrasında da işin çaresine bakacağız” dedi.

Köylülerin akşam saatlerine kadar sürdürdükleri eylem sonuç verdi. Bölgeden ilk olarak özel güvenlikçiler daha sonra çevik kuvvet ayrıldı. Bunun üzerine kadınlar iş makinesi ayrılmadan bölgeyi terk etmeyeceklerini söylediler. Muhtar ve belediye başkanının konuşmalarının ardından belde sakinleri evlerine döndü.

(Ajanslar)

You may also like

Comments

Comments are closed.