Eğitim

Çocuk okuldan korkuyorsa

0

Bu yıl ilköğretim ve liselerde yeni öğretim yılı 19 Eylül’de başlayacak. Oysa ilköğretim 1. sınıf öğrencileri için okul, geçtiğimiz Pazartesi günü, okulöncesi eğitim öğrencileriyle birlikte başladı. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl uygulamaya koyduğu “uyum programı”yla, okulla ilk kez tanışan çocukların yaşabilecekleri sorunları kısa sürede aşmayı hedefliyor. Okula yeni başlayanlarda çok sık görülen sorunlardan biri de “okul korkusu”. Okul korkusu yaşayan çocuklarda; karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel tepkilerin yanı sıra ağlama, bağırma, hırçınlık , öfke nöbetleri ve çeşitli agresif davranışlar görülebiliyor.

Çocuklar okuldan neden korkar?

Uzmanlara göre, bağımlı ailede yetişen, sorumluluk verilmemiş, özerklik kazanamamış çocuklarda zeka düzeylerinde bir sorun olmasa da okul korkusu yoğun olarak yaşanabiliyor. Aşırı korumacı ailede yetişmiş, arkadaş deneyimi olmayan, sorumluluklarını bilmesine ve üstlenmesine fırsat verilmemiş çocuklarda okulla birlikte sorunlar baş gösteriyor. Çocuk evin korunaklı yapısından, anne ve babasının kanatları altından çıkmak istemiyor; kendine güveni yeterince gelişmediğinden, yalnız kaldığında nasıl davranacağını bilemiyor ve korkuyor.

Bazen bu kaygı ve korku hali, öğretmenin yanlış tutumu veya diğer çocukların alay etmesiyle ortaya çıkabildiği gibi, psikiyatrik bozukluklar olarak adlandırılan; Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu, Özel Öğrenme Güçlüğü/ Zeka Engeli, Davranım Bozukluğu, Depresyon, Sosyal fobi gibi durumlardan da kaynaklanabilir.

Zaman zaman aile içi iletişim sorunları, boşanma, kardeşin evde kalması, kardeş kıskançlığı, ailede ölüm-kaza-hastalık gibi nedenlerde okul reddine sebep olabiliyor.

Çocuğa nasıl davranmalı?

Sorunun çözümünde anne babanın bilgilendirilmesinin ve öğretmenin tutumunun önemli olduğuna dikkat çeken Rehberlik ve Psikolojik Danışma uzmanı Mehmet Menekşe‘nin ebeveynlere önerileri şöyle: “Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun ve duyduğu kaygı ve endişeyi anlamaya çalışın. Çocuğunuzu cezalandırmayın, küçük düşürücü sözlerle aşağılamayın. Sabırlı, kararlı ve tutarlı tavır içinde olun. Sorunu görmezlikten gelmek, bir sonraki yıla havale etmek ancak çözümü zorlaştırır. Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Bu çözümün yarısıdır. Vedalaşmalar çabuk ve kısa süreli olmalı, ayrılıkların doğal olduğu hissettirilmeli. Çocuğun kendini terk edilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınılmalı. Çocuğunuzda okul korkusu var ve bu konuda sorunu çözmede yetersiz kalıyorsanız bir çocuk psikologundan yardım isteyiniz.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.