Doğa Mücadelesi

Gümüşlük’te taşocağı tepkisi

0

Muğla‘nın Bodrum İlçesi‘ne bağlı Gümüşlük Beldesi‘ndeki Myndos Antik Kenti‘ne ve yerleşim yeri yakınındaki, Hazine’ye ait toplam 1060 dönümlük araziye, taş ocağı kurmak için ruhsat alınıp, çalışmalara başlanmasına, tepkilere neden oldu.

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Gümüşlük Beldesi’ndeki Myndos Antik Kenti’ne ve yerleşim yeri yakınındaki, Hazine’ye ait toplam 1060 dönümlük araziye, taş ocağı kurmak için ruhsat alınıp, çalışmalara başlanmasına, tepkilere neden oldu. Düzenledikleri toplantının ardından taşocağına yürüyen yaklaşık 50 kişi, ruhsatın iptal edilmesini istedi.

İşadamı İlker Akalan, Gümüşlük Beldesi Karakaya Mahallesi’ndeki, Hazine’ye ait iki araziden 70 dönümlük olanını 10 yıllığına, 990 dönümlük olanını da 49 yıllığına kiralayıp, taş ocağı kurmak için ruhsat aldı. Akalan, geçen hafta çalışmalara başladı. Myndos Antik Kenti’ne yaklaşık 200 metre mesafedeki araziye taşocağı kurulacak olması belde halkı ve çevrecileri kızdırdı. Taşocağının ruhsatının iptal edilmesi için toplanan 1200 imza valiliğe teslim edilirken, Gümüşlük Çevre Doğa Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından, Belediye Çay Bahçesi’nde, ‘Taşocağına Hayır- Gümüşlüğü Dinametlemeyin’ adı altında toplantı düzenlendi. Toplantıya aralarında beldede yaşayan yabancı uyrukluların da bulunduğu yaklaşık 400 kişi katıldı.

Gümüşlük Çevre Doğa Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Yüksel Güner, taşocağına ruhsat verilirken belde halkının bilgilendirilmediğini, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmasınım ise muamma olduğunu ileri sürüp, “Birileri rant uğruna belediyenin dahi işletmek için olumsuz rapor verdiği eski taşocağı yerini tüm nüfuzunu kullanarak İl Özel İdare Müdürlüğü’nden kimsenin haberi olmadan kiralamayı başarmış. Yerleşim yerine 100 metre ve Myndos Antik Kenti yakınındaki bir yere taşocağı için İl Özel İdaresi tarafından ruhsat verilmesi, çevre, doğa, tarih ve turizmin altına dinamit konulması demek. 800 yıllık Korsan Köyü Karakaya’nın yanında taşocağının ne işi var? Buraya izin verenler hiç yerinde inceleme yapmadılar mı? Taşocağından çıkan kamyonlar beldedeki okulun önünden geçecek” dedi.

Ruhsatın iptali için ayrıca İdare Mahkemesi’nde dava açacaklarını da kaydetti.

Taşocağının yapıldığı yere 200 metre mesafede, iki yıl önce villa satın alarak yereleşen ABD vatandaşı Robert Chasewill (49) toplantıyı, endişeyle izlediğini söyledi. Villayı satın alırken kendisine eski taşoacağının bir daha açılmayacağının söylediğini anlatan Chasewill, “Çünkü, taşocağı yerleşim merkezinin ortasında kalıyor. Burada dinamit patlattıklarında tepemize taş yağacak” dedi.

Toplantının ardından yaklaşık 50 kişilik çevreci grup, ellerinde ‘Taş ocağına hayır’ ‘Gümüşlüğü taşa çevirmeyin’, ‘Biz elimizi taşın üstüne koyuyoruz’ ve ‘Taş kalplilere hayır’ yazılı dövizlerle taşocağına yürüdü. Çevreciler, taşocağı işletmecisi İlker Akalan ve yardımcısı Yasemin Irşi ile tartıştı, ‘Bu ocak çalışmayacak’ sloganı attı.

10 gün önce gerekli ruhsat ve izinleri aldığını, yasal yollardan çalışmalar başladığını belirten İlker Akalan, “Eyleminizin bir anlamı yok. Çünkü, doğaya ve çevreye zarar vermeyeceğim. Bu izinler alınırken neredeydiniz? Neden zamanında tepki göstermediniz? Faaliyetimizi sürdüreceğiz, gidin şikayetinizi istediğiniz makama yapın. Çünkü, ekmeğimizi taştan kazanıyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından çevreciler, taş ocağından ayrıldı.

(sondakika.com)

You may also like

Comments

Comments are closed.