Enerji

Yenilenebilir enerji geleceği Almanya ve tüm Avrupa’da kuvvetleniyor

0

Almanya Şansölyesi Angela Merkel yenilenebilir enerji politikası oluşturmak ve devre dışı bırakılmasına karar verilen nükleer enerji santrallerinin geleceğini belirlemek amacıyla ilgili kurum ve kişilerle başbakanlıkta bir zirve yapacak.  Merkel, 15 Eylül’de enerji sektöründe önde gelen kurum ve kuruluşlar ile sendika temsilcileriyle bir araya gelecek.

Fukuşima sonrası nükler yanlısı enerji politikası Almanya halkının tepkisiyle iflas eden Hristiyan Demokrat şansölye’nin açıkladığı amaç ise ‘enerji alanında ortak bir toplumsal uzlaşı’ yaratılması. Gönderilen davetiyelerde, Fukushima’da yaşanan olaylardan sonra yenilenebilir enerjiye geçerken izlenecek yol hakkında ortak bir çerçeve oluşturulmasının arzulandığı belirtildi. Yenilenebilir enerjiye sorunsuz bir şekilde geçişin sağlanabilmesi için Çevre, Ekonomi ve Ulaştırma bakanlıklarının da katıldığı zirvede, alınan kararların nasıl uygulanacağı konusunda öneriler geliştirilecek.

Fukuşima sonrası süreçte yenilenebilir enerjilere gerçek bir geçiş ve bununla beraber Yeşil Yeni Düzen ekonomik programıyla yeni işler ve daha yaygın ve adil bir refah vaadeden Yeşiller’e zaten artmakta olan halk desteği büyük bir  artış görmüştü. Bunun ardından nükleerden çıkışı tartışmaya açan Merkel’in, daha sonra kapalı kapılar ardında sanayi temsilcileriyle bunun gerçekçi olmadığını tartıştığı ortaya çıkmıştı. Eyalet seçimlerinde Yeşiller çok yerde büyük başarı yaşadı ve Baden-Württemberg eyaletinde başbakanlığı almıştı.

Muhalefet ve toplumsal baskılar nedeniyle Merkel hükümeti, daha önce ertelediği nükleer santrallerinin kapatılma sürelerini 2023 yılına çekmişti. Hükümet ilk etapta ise geçici olarak kapatılan eski santralin bir daha açılmaması kararını verdi. Alman Yeşiller Partisi kurultayında yoğun tartışmaların ardından, hükümetin bu yetersiz kararına destek çıkmıştı. Yeşiller 2017’ye kadar tüm santrallerin şartsız olarak devre dışı bırakılmasını istiyor. Şimdi ise hükümet yenilenebilir enerji üretimine geçişte nasıl yol izleneceğini belirlemeye çalışıyor.

Alman Enerji ve Su Sanayicileri Birliği tarafından yapılan bir açıklamada Almanya’da 2011 yılının ilk altı aylık döneminde yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin toplam elektrik üretimindeki payının ilk defa yüzde 20 seviyesinin üzerine çıkarak bu anlamda rekor kırdığı belirtildi.

Birlik tarafından yapılan açıklamada Almanya’da 2011 yılının ilk altı ayında rüzgar, güneş, biyomas ve hidroelektrik enerjisi santrallerinde toplam 57 milyar kilovat saat elektrik üretiminin gerçekleştiği bunun ülkenin bu dönemki elektrik üretiminde yüzde 20.8’lik pay anlamına geldiği ifade edildi.

2010 yılının aynı döneminde bu oran 50.4 milyar kilovat saatlik üretim ile yüzde 18.3 olarak gerçekleşmişti.

Açıklamadaki verilere göre bu dönemde ülkenin toplam elektrik üretiminde rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik yüzde 7.5, güneş enerjisinden üretilen elektrik yüzde 3.5, hidroelektrik’ten elde edilen elektrik ise yüzde 3.3 oranında pay sahibi oldu.

Bunun haricinde, Almanya’nın Yunanistan’dan temiz enerji ithal etme isteği öne çıkıyor. AFP’nin haberine göre Yunanistan başbakanı Yorgos Papandreou Pazar günü bunu teyid eder mahiyette konuştu ve konuyu görüşmek üzere bu ay içinde Almanya’ya gideceğini söyledi. Almanlara 10,000-15,000 MW arasında güneş enerjisiyle üretilmiş elektrik sağlayabiliriz diyen Papandreou, Yunanistan’ın geçmişte bazı yatırımları uzaklaştıran yolsuzluk ve bürokrasiyle mücadele etmesi gerektiğini de ekledi.

Geçtiğimiz aylarda Alman yetkililerin Yunanistan’ın krizdeki ekonomisini kurtarmak için ne yapılabileceğine dair bir ziyaret sırasında Alman Çevre Bakanlığı Yunanistan’da Almanya’ya ihraç için 20,000 hektara fotovoltaik sistemler kurulacak bir projeyle ilgilendiklerini söylemişti. Yunan güneş tanrısı adına Hellios şeklinde isimlendirilen projenin 30 ila 60 bin yeni iş yaratması bekleniyor.

(AFP, Hürriyet,Yeşilekonomi.com, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.