EnerjiManşet

Güncellendi (17:30): Fransa’nın Gard kentindeki nükleer tesiste patlama

0

Patlamanın meydana geldiği nükleer tesis

Güney Fransa’da Gard kentine yakın Marcoule nükleer tesisinde bir patlama meydana geldi.

Patlama sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, üç kişinin yaralandığı belirtiliyor. Ülkenin nükleer güvenlik ajansı bir sızıntı olmadığını belirtiyorsa da, başka kaynaklara göre İtfaiye ve valilik radyoaktif sızıntı olabileceğini belirtti.

İlk bilgilere göre, radyolojik malzemeler üzerine çalışan ve devre Marcoule nükleer santraline komşu olan Centraco tesisi, Electricite de France’a (EDF) bağlı  SOCODEI tarafından işletiliyor. Patlama düşük ve çok düşük düzeyde radyoaktif atıkları eritmek için kullanılan bir fırında meydana geldi. Tesisin işletmesinin bağlı olduğu EDF sözcüsü Carole Trivi’ye göre ilk anda bir yangın çıkmış olsa da bu kontrol altına alındı. Patlamayla tesis ve etrafında çok kuvvetli bir yer sarsıntısı hissedildiği bildiriliyor. EDF’nin hisseleri de kaza üzerine sarsılmış durumda.

Marcoule’de bulunan üç nükleer reaktör de devre dışı bırakılmış olsa da AFP’nin verdiği bilgilere göre tesis hâlâ büyük bir nükleer merkez, ve burada uranyum oksid ve plütonyum karışımı MOX yakıt üretimi yapılıyor. MOX yakıt Fukuşima’daki nükleer kazada hasarlı 3 numaralı reaktörde de bulunuyordu ve yüzbinlerce yıl radyoaktivitesini muhafaza edecek plütonyum karışımı bu maddenin yayılması riski ciddi korku yaratmıştı.

Gard Valiliği Reuters Ajansı’na verdiği demeçte sızıntı riski devam etse de radyoaktif atık sızması tehlikesi olmadığını belirtti.

Nükleer Güvenlik Başkanlığı (Autorité de sûreté nucléaire –ANS) ilk önce patlamada dört kişinin yaralandığını açıkladıysa da kısa zaman içinde France-3 Languedoc-Roussillon ve diğer haber kaynakları  bir kişinin öldüğünü, üç kişininse yaralı olduğunu bildirdi. Fransız Yeşilleri yaptıkları bir basın açıklamasıyla patlama hakkında şeffaflık çağrısı yaptılar.

Atom Enerjisi Komiserliği’nden (Commissariat à l’énergie atomique – CEA) bir yetkiliye göre olay, Codolet’de Fransız elektrik dağıtım şirketi EDF’in ortağı Socodei şirketinin Centraco adlı merkezinde meydana geldi. Yetkili sözlerine “şimdilik dışarıda atık bulunmuyor” şeklinde devam etti.

Henüz kazanın bilançosuyla ilgili kesin bilgi veremeyen itfaiye yetkilileri, sızıntı ihtimaline karşı tesis çevresinde bir güvenlik çemberi oluşturdu. Valilik de henüz bir açıklama yapmak için erken olduğunu belirtti.

( Lefigaro.fr – New York Times – Fransız Yeşiller Partisi )

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.