ManşetSivil Toplum

Efes’in ismi kömürle kararıyor

0
Greenpeace Gerze'de olanları Efes üzerinden sorguluyor.

Greenpeace Gerze'de olanları Efes üzerinden sorguluyor.

Anadolu Gurubu‘nun Sinop Gerze‘de hukuk dışı bir şekilde inşa etmeye çalıştığı kömürlü termik santrale karşı Türkiye’nin tüm ekolojistlerinin bir anda gösterdiği tepkiyi ve oluşan sürekli direnişi Cuma günü Greenpeace Akdeniz kuvvetli bir şirket kampanyasıyla zenginleştirdi.

Kampanya, doğrudan Anadolu Gurubu’nun en tanınmış markası Efes Birası‘nı hedef alıyor, ve kömür yatırımının Efes’in ismine sürdüğü leke üzerinden Anadolu Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı ve iş çevrelerinde tesirli işadamı Tuncay Özilhan’ı gurubunun bu kirli yatırımını durdurmaya çağrıyor.  Çevre örgütünün kampanyası planlanan santralin bölg ekolojisi, insan sağlığı ve gezegenin iklimi üzerindeki menfi tesirine işaret etmekle kalmıyor, ayni zamanda bir yaşam savunusu içinde olan yerel halka uygulanan şiddete de açıkça değiniyor.

Greenpeace’in kampanyası görselde Efes bira şişesi ile termik santral bacası arasında bir benzerlik kurarken mesaj olarak da Efes’in sevenlerini, yani tüketicilerini, üzmemesi çağrısı ve Efes kapağının altında ne olduğu sorgusunu kullanıyor.

Konu hakkında fikrini sorduğumuz ismini vermek istemeyen bir eski Efes içicisi ise “zaten Efes’in GDO’lu olup olmadığını bilemediğim yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanmasından rahatsızdım, bir de üzerine biranın köylüleri termik santral yapmak için dövdürdüğünü öğrenince defterini dürdüm. Efes değişinceye kadar hayatta içmem abi” dedi. Efes gurubunun biraları arasında Beck’s, Miller, Gusta, Beck’s, Mariachi, Marmara, Mojo, Satsu, Bomonti ve Tekel birası da var. Greenpeace bir boykot çağrısı yapmamış olsa da Yeşil Gerze Platformu geçen hafta tüm Anadolu Gurubu ürünlerine karşı boykot çağrısında bulunuyor.

Greenpeace geçtiğimiz yıllarda dünyanın pekçok yerinde başarılı şirket kampanyaları yürüttü. Son olarak Puma ardından Nike ve Addidas’ı da üretimlerinde toksik usuller kullanmamaya ikna eden çevre örgütü daha önce Nestle’yi yağmur ormanı tahrib eder şekilde üretilen palmiye yağı kullanmaktan vazgeçirmiş, başta Apple olmak üzere birçok elektronik şirketine temiz üretimi ve enerji verimliliğini seçtirmişti. Türkiye’de ise Sabancı Holding Greenpeace’in baskılarının ardından daha sonra hukuka aykırı bulunup iptal edilen 2009 nükleer santral ihalesine teklif götürmeyeceğini açıklamıştı.

Greenpeace Akdeniz’in Efes üzerinden Anadolu Gurubu’na karşı başlattığı ve Pazar akşamı itibarıyla Facebook sosyal ağında 12 bin kişi tarafından paylaşılmış olan termik santral karşıtı kampanyaya organizasyonun sitesinden ulaşabilir, Özilhan’a yapılan çağrı metnini okuyup imza verebilirsiniz.

Greenpeace’in kampanya ekibi bu kampanyanın  çıkışından önce Gerze halkının haklı yerel mücadelesiyle uzun bir süredir iletişim içindeydi ve geçtiğimiz hafta yaşanan olayların ardından da Gerze’de idiler.

Gerze’de Anadolu Gurubu’nun halkın tüm itirazına rağmen kurmaya çalıştığı 1200 MW gücündeki dev iklim katili santrale karşı Danıştay’ın verdiği ve onadığı bir yürütmeyi durdurma kararı var. Danıştay’ın kararına uymayan şirket ise operasyonlarına devam ediyor, ve Bakanlık’tan aldığı bir uzatma kararı ile artık hukuken durdurulması gereken ÇED dosyasını  kolluk kuvvetleri cebriyle tamamlamaya çalışıyor. Son olarak geçtiğimiz Pazartesi günü polis ve jandarma eşliğinde Yaykıl köyü yakınlardaki araziye sondaj amacıyla girmeye çalışan şirket yetkilileri panzer, basınçlı su, kolluk şiddeti ve biber gazına karşı duran köylüler ve Gerzelilerce durdurulmuştu. Konu üzerine Cuma ve Cumartesi günü İstanbul ve Ankara’da yüksek katılımlı, geniş zeminli protestolar olmuş, Yeşiller Partisi de Anadolu Gurubu yanısıra doğrudan hükümeti de muhatab alan bir basın açıklaması yayınlamıştı.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.