ManşetMedya-İnternet

Habervaktim.com: Haber süsü verilmiş nefret propagandası

0

“Habervaktim” isimli internet sitesi, şair Küçük İskender’i konu alan haberinde, şairi ve 8 Eylül günü İstanbul Modern’de katılacağı Sözünü Sakınmadan isimli etkinliği hedef gösterdi.

Habervaktim’de konu ile ilgili çıkan haber, bir medya metninden çok ancak kuru slogan düzeyinde ajitatif bir hedef gösterme aracı olarak görülebilir.

Şairi, “eşcinsel” ve “Kemalist” olarak damgalayan haber, Küçük İskender’in edebiyat çevrelerince “başarısızlıkla sonuçlanan intiharların efendisi” olarak tanındığını iddia etti. Site, sanki tüm edebiyat dünyasıymış gibi sunduğu bu çevrelerin kimlerden oluştuğunu ise açıklamayarak “haberini” eksik bırakmış oldu. Ayrıca henüz gerçekleşmemiş etkinliğe ne nedenle “skandal” dendiği anlaşılamadı.

Bozuk bir Türkçe ile “Küçük İ.”nin edebi bir söyleşiden öte, cinsel maceralarını anlatmasını bekleniyor” diyen site, edebiyatın büyük bir kısmının cinsellikten beslenip, cinsellik anlattığının da farkında değil gibi.

Bu haberde site, medya kapasitesini haber vermekten öte, kendi hoşuna gitmeyen kişi ve kimliklere saldırmak için kullanmış. Sözkonusu yazıda da yorum, haberin oldukça önüne geçmiş durumda. Buradaki yorum da, gücünü aşağılamak, hakaret etmek, iftira atmak ve bilgileri çarpıtmaktan alıyor.

Küçük İskender

Sitede, “eşcinsel” ve “Kemalist” sözcükleri tipik nefret söylemi örnekleri olarak yazıya yerleştirmiş. Hatta bu iki kimliğin birbirini kesmesi durumu, iyice kızılacak, aşağılanacak bir şeymiş gibi “Hem eşcinsel, hem de Kemalist” sözleriyle ifade edilmiş.

Küçük İskender ismini özellikle “Küçük İ.” diye yazan Habervaktim.com, basın kalitesinin düşebileceği trajikomik diplerden başarılı bir örnek sergiliyor. Yorum yazısı değil de, sanki habermiş gibi sunulan metinde “zırıl zırıl ağladı” ve “geveledi” gibi ifadeler yer alıyor.

Sözünü Sakınmadan adlı söyleşileri düzenleyen Sabit Fikir ile İstanbul Modern de bir açıklama yaparak provokatif siteyi kınadı.

Türkiye’de “genel ahlak, Türk aile yapısı, bayrağa, Mustafa Kemal’e hakaret” gibi konular dışında basını denetleyen kuruluşların ve yasaların eksikliği gözleniyor. Ülkede, Habervaktim.com sitesi gibi basın ahlakı dışında yayın yapan saldırgan kuruluşlar nedeniyle pek çok nefret suçu işlendi, işlenmeye davam ediyor.

http://www.habervaktim.com/haber/200026/istanbul_modernde_kucuk_i_skandali.html

Murat Köylü

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.