DünyaManşet

AB’den Suriye’ye petrol ambargosu

0

Avrupa Birliği ülkeleri, Beşar Esad yönetiminin hükümet karşıtı protestoları kanlı bir şekilde bastırmasına tepki olarak Suriye’den petrol ithalatının yasaklanması konusunda uzlaştı.

Petrol, Suriye’nin gelirlerinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Şam, petrol ihracatının yüzde 95’ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, toplantı öncesinde Suriye’den gaz ve petrol alımının durdurulması çağrısında bulunmuştu. ABD, geçen ay Suriye’den petrol ve gaz alımından vazgeçmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin Şam yönetimi üzerindeki baskıyı artırmak için bu ülkeden petrol ve petrol ürünleri alımını durdurma kararı üzerinde uzlaştığı belirtildi.

AB’nin bugün aldığı kararla birlikte, Suriye’nin AB ülkelerine ham petrol ihracatı yarın yasaklanacak. Ancak, devam eden sözleşmelerdeki şartların 15 Kasım’a kadar yerine getirilmesi gerekecek. AB ayrıca, varlıklarını dondurduğu ve seyahat yasağı koyduğu Suriyeli kurumların ve kişilerin listesini de genişletti. Avrupalılar, bir banka da dahil olmak üzere birçok yeni Suriye şirketiyle iş yapılmasını engelledi. AB’nin, varlıklarını dondurduğu ve seyahat yasağı koyduğu listeye 3 kurum ve 4 Suriyeli ismin daha eklendiği bildirildi.

AB, daha önce Avrupalıların çok sayıda Suriye kamu kurumu ve askeri bağlantısı olan firmalarla iş yapmasını yasaklamıştı. AB’nin yeni girişimleri, ilk kez Suriye sanayisini hedef alıyor.

AB dışişleri bakanlarının toplantısının yapıldığı Polonya’da konuşan ev sahibi ülke Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, “Esad, kendi ülkesinde katliam yapıyor” dedi. Sikorski, uluslararası camianın Esad’dan beklentisinin iktidarı bırakması olduğunu kaydetti.

Total aramaları sürdürecek

Öte yandan Fransız petrol şirketi Total, AB’nin Suriye’den petrol ürünlerine ambargo konulmasıyla ilgili kararına uyacağını ancak bu ülkedeki petrol arama faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.

Total tarafından yapılan açıklamada, ”Doğal olarak Total yaptırım kararına uygun davranacak ve Suriye’den petrol ithalatını askıya alacaktır” denildi.

Açıklamada, bununla birlikte, grubun bu ülkedeki petrol arama ve çıkarma faaliyetlerine ara verilmeyeceği kaydedildi.

AB ülkeleri, 2010 yılı rakamlarına göre, Suriye’nin ürettiği petrolün yüzde 95’ini ithal ediyor. AB ülkeleri içinde Suriye’den en fazla petrol ithal eden ülkeler arasında yüzde 32 ile Almanya ilk sırada yer alıyor.

Suriye, geçen yıl 387 bin varil petrol üretmiş bunun 110 bin varilini ihraç etmişti.

BBC, CNNTürk ve Zaman’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.