Tarım-Gıda

İklim değişikliği bal üretimini de vurdu

0

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, iklim değişikliği nedeniyle bal üretiminde yarı yarıya düşüş beklendiğini söyledi. Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normalde bal akımının 10 Haziran’da başlamasına rağmen bu yıl özellikle mevsimsel değişimlerden dolayı bunun Haziran ayı sonunda başladığını anımsattı.

Geçen yıllarda kovan başına ortama 60 kilogram bal alındığını, miktarın bu yıl 35-40 kilograma kadar düştüğünü ifade eden Elevli, şunları kaydetti: “Diğer birlik başkanları ve ovalardaki arıcılarımızla görüşmelerimizde arıların bal topladığını ama sırlama dediğimiz balın olgunlaşması döneminde sıkıntı yaşandığını görüyoruz. Bu sene mevsimin geç olmasına bağlı olarak sırlama problemi yaşıyoruz. Bundan dolayı petekli balda bu yıl problem yaşanacağını tahmin ediyoruz. Şu dönemde balımızın tamamının hasat olması, poşetlenip satışa hazır hale gelmesi gerekiyordu. Ne yazık ki iklim değişikliğinden dolayı bal üretiminde yarı yarıya düşüş bekleniyor.”

Türkiye genelinde kayıtlı 4 milyon koloni ile yılda ortalama 80 bin ile 110 bin ton arasında bal üretimi gerçekleştiğini, bunun yüzde 50’sini Muğla, Aydın ve Ordu gibi illerin ürettiğini vurgulayan Elevli, şöyle devam etti: “Türkiye bal üretiminin yüzde 5’lik bölümü Giresun’dan sağlanmakta. Giresun’da bin 200 aile arıcılıkla geçiniyor. Bunlardan 600’ü gezginci. Birliğimize kayıtlı 80 bin koloni var. Yörede genellikle 600 ton civarında kestane balı üretilirken bu yıl 300 ton üretim beklenmekte. Ovaya giden arıcılarımız her yıl 4-5 bin ton bal alırken bu yıl 2 bin ton civarında bal çıkarabileceği tahmin edilmektedir. Geçen senelere göre önemli oranda rekolte düşüklüğü yaşanmakta.” (Milliyet)

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.