DünyaManşet

Hama başsavcısından Esad’ı protesto istifası

0

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı birliklerin günlerce kuşatması altında kaldıktan sonra yeniden tankların girdiği söylenen Hama kentinin başsavcısı Adnan Bakur, yayınladığı bir video ile istifa ettiğini açıkladı. YouTube ve El Cezire televizyonunda yayınlanan videoda Başsavcı Bakur, 31 Temmuz’da Hama’daki cezaevinde 72 idama ve yüzlerce sivilin işkence gördüğüne tanık olduğunu anlattı ve “İnsanlığa karşı suç işleniyor. Bu nedenle istifa ediyorum” dedi. Saldırıların arkasında İçişleri Bakanı Muhammed Ibrahim al-Shaar’ın olduğunu belirten Bakur, toplu mezarlarda 420’den fazla kurbanın bulunduğuna, barışçı protestocuların gözaltına alındığına, evlerin yıkıldığına ve güvenlik kurumlarının tutuklulara işkencesine şahit olduğunu belirtti.

Suriye yönetimi, rejim karşıtı ayaklanmanın başladığı günden bu yana yaşanan en üst düzey istifa olarak dikkat çeken Bakur’un ayrılmasını, savcının silahlı çeteler tarafından kaçırılması şeklinde yansıtmıştı. Yönetimin kaçırılma iddiasını da yalanlayan Bakur, protestocuların koruduğu güvenli bir yerde olduğunu söyledi. Videoda, “Esad rejimi ve çetesindeki görevimden istifa ediyorum.” diyen Bakur, konuşmayı kendi rızası ile yaptığını belirtti. Görgü tanıkları, Suriye güvenlik güçlerinin çarşamba günü Humus ve Hama’ya yeniden girdiğini bildirmişti. Birleşmiş Milletler, Mart ayında başlayan gösteriler nedeniyle en az 2 bin 200 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.

İnsan hakları örgütleri de, Suriye’de Ramazan ayında düzenlenen yönetim karşıtı gösterilerde 551 kişinin güvenlik güçlerinin açtığı ateşte hayatını kaybettiğini açıkladı. El Cezire televizyonunun Londra’dan canlı yayınına katılan Suriyeli insan hakları savunucusu Velid Safur, “Ramazan ayında düzenlenen yönetim karşıtı gösterilerde 551 kişi öldü.” dedi. 8 bin civarında insanın da gözaltına alındığını ve ellerinde verdiği bilgilerle ilgili belgelerin de olduğunu söyleyen Safur, ülkede gösteriler başladığından bu yana 23 bin kişinin tutuklandığını ve binlerce kişinin de kayıp olduğunu ileri sürdü. (Sabah, Zaman, Ajanslar)

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.