DünyaManşet

ABD’de gözaltı sayacı 843’de

0

ABD’nin başkenti Washington DC’de, Beyaz Ev’in önünde süren iklim değişikliği eyleminde gözaltına alınanların sayısı 843’e ulaştı.

350 hareketinin de kurucularından olan iklim değişikliği aktivisti, yazar Bill McKibben öncülüğünde geçen hafta başlatılan eylemde Kanada’nın Alberta eyaletinde katran kumundan üretilen petrolü ABD’nin Meksika körfezine  taşıyacak olan Keystone XL boru hattının yapımını  protesto etmek için Beyaz Ev’in önünde oturma eylemi yapılıyor.

Dünyanın en önemli iklimbilimcisi James Hansen, Holywood yıldızı aktris Daryl Hannah ve Bill McKibben da eylemde göz altına alınanlar arasında. Eylemin web sitesi olan tarsandsaction.org’daki gözaltı sayacına göre ilk günden bu yana gözaltına alınanların sayısı 843’e ulaştı.

Eyleme toplam 2000 kişinin katılması bekleniyor. Bu eylem son yıllarda ABD’de yapılan en büyük sivil itaatsizlik eylemi kabul ediliyor.

Boru hattının kaderini belirleyecek olan Başkan Barack Obama’dan ise henüz bir yanıt gelmiş değil.

Önceki gün gözaltına alınan iklimbilimci James Hansen’a göre Keystone XL boru hattının yapılması halinde atmosferdeki karbondioksit miktarının 500 ppm’i geçmesi garanti altına alınmış olacak. Kanada ise katran kumu (tar sands) yataklarından petrol elde etmeye başlayınca dünyanın Suudi Arabistan’dan sonra en büyük petrol rezervine sahip ülkesi haline geldi.

Atmosferdeki CO2 miktarı şu anda 397 ppm. Hansen’a ve iklimbilimcilerin çoğuna göre iklim değişikliğinin önlemenin tek yolu CO2 artışını durdurmak ve atmosferdeki seviyeyi 350 ppm’e geri çekmek.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.