İklim ve Enerji

60 watt’lık akor ampullere yasak!

0

Avrupa Birliği‘nin enerji tasarrufu ve küresel ısınma ile mücadelede aldığı karar kapsamında bugünden itibaren 60 watt’lık akkor ampullerin üretim ve satışı yasaklandı. Akkor ampuller yerine LED ampuller satılıp, kullanılabilecek.

Avrupa Birliği’nin enerji tasarrufu ve küresel ısınma ile mücadelede aldığı kademeli karar kapsamında önce100, ardından 75 watt’lık akkor ampullerin üretim ve ithal edilmesi yasaklandı.

Hazırlanan program uyarınca 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren 60 watt’lık akkor ampuller yasak kapsamına alındı. Gelecek yılın Eylül ayına kadar piyasadaki bütün klasik akkor ampulleri yasaklamayı hedefleyen Avrupa Birliği’nin yasak ile birlikte yılda 40 milyar kilovat- saat enerji tasarrufunda bulunacağı ayrıca bu sayede karbondioksit emisyonunun yılda 15 milyon ton düşürülmesi amaçlandı.

Bunun yanı sıra tüketicilerin de her konutta 25-50 Euro tutarında tasarruf edeceği hesaplandı. Klasik akkor ampullerin kullandığı enerjinin sadece yüzde 5’lik bölümünü ışığa dönüştürdüğü, kalan büyük bölümü ise ısıya çevirdiği açıklandı. (CnnTurk)

You may also like

Comments

Comments are closed.